Snažte se omezit velké množství masa, neboť překyseluje organismus a zatěžuje střeva. Vyvarujte se zbytečnému stresu, který přispívá ke vzniku nejrůznějších nemocí. Udržujte si optimální hmotnost, protože obezita nahrává ke vzniku mnoha nemocí, včetně rakoviny střev a konečníku. To bylo shrnutí toho, co pro své zdraví dělat v běžném životě. Budeme pokračovat uvedením některých vhodných bylin, které vám poslouží jako prevence před rakovinou střev a konečníku.

Bylinky jako prevence

Kurkuma – indický šafrán je s oblibou využíván v ajurvédské medicíně, má silné antioxidační účinky, blokuje rakovinné bujení, chrání naše játra, jedná se o přírodní antibiotium.

Houba Reishi – zázračná houba, která posiluje imunitní systém, se využívá v čínské medicíně již přes 4000 let.

Bedrník obecný – tato bylina byla dříve velkolepě opěvována, protože se jí přisuzovala obrovská síla, která odvrátí i mor. Konzumovat se doporučuje mladé listí, které využijte například do salátu nebo polévky.

Psyllium – vláknina, která má mnoho prospěšných účinků, například působí jako prebiotikum, detoxikuje organismus, srovnává stolici (při průjmu i při zácpě) a působí jako prevence před rakovinou střev. Slupky jsou na sebe schopny vázat neskutečné množství látek obsažené ve střevech, které poté vyloučíte spolu se stolicí.

Houba Coriolus – dřevokazná houba, která se po staletí používá v čínské medicíně, slouží především jako likvidátor jakýchkoliv buněk, které v těle nemají co dělat.

Puškvorcový kořen – podporuje chuť jídlu, odnáší s sebou škodlivé látky z organismu, podporuje trávení a posílí imunitu. Pokud neholdujete čaji, můžete si dávat až 2 gramy prášku z kořene za den.

Sedmikráska – má pozitivní vliv na krev, obsahuje mnoho prospěšných látek. Výhodou je, že ji v přírodě najdete od jara do podzimu a můžete ji přidat do polévek, salátů, apod. Denně byste měli spořádat 10 květů.

Rozmarýn – používáním rozmarýnu při vaření snížíte množství nebezpečných rakovinotvorných látek, které při úpravě vznikají. Využít byste měli buď čerstvou bylinku, nebo maximálně 2 měsíce starou, neboť starší ztrácí všechny své léčivé účinky.

Česnek – všelék, který je vychvalován ve všech směrech, dezinfikuje trávicí trakt a udržuje v této části bakteriální rovnováhu.

Jestli máte o svém zdraví pochybnosti, rozhodně se objednejte k odborníkovi, který vás důkladně vyšetří. Máte strach ze screeningové kolonoskopie? Nemusíte! Ano, příjemné to není, ale v dnešní době se dá pro citlivější jedince zvolit vhodná analgosedace, která vám tento zážitek zpříjemní (a to opravdu nevídaným způsobem). Pro někoho kolonoskopie představuje neskutečného strašáka, ale i pro ně je tu možnost! V krajní možnosti je totiž pro pacienty připravená celková anestezie. Toto vyšetření je spolehlivé a podezřelé polypy ve střevě se dají odstranit přímo při něm.

Zdroje: www.dama.cz, zena.aktualne.cz, www.idnes.cz