Pravidla

Čistěte si zuby dvakrát denně, nezapomínejte na mezizubní prostory a používejte škrabku na jazyk nebo oleje na kloktání.

Choďte pravidelně na lékařské prohlídky a snažte se pečovat o zuby tak, abyste předešli kazům a zánětům.

Dodržujte pitný režim a dbejte na přirozené klima v dutině ústní.

Za nepříjemným zápachem stojí i řada příčin, které nemůžete ovlivnit. Drastické diety, léky na alergie, vysoký tlak a deprese, zhoršená funkce jater nebo ledvin, kouření a žvýkání tabáku, cukrovka a dědičné dispozice způsobují zdravotní problémy.

Vyhýbejte se aromatických pokrmům a nápojům jako je česnek, cibule, zelí, květák nebo káva.

Z přírody

Mnohem lepší než pasty a prášky jsou bylinné odvary, čaje a čerstvé natě. Jejich užíváním podpoříte zažívání a urychlíte trávení. Nepohoda ve střevech může mít na zápach z úst negativní vliv.

Z řady bylinek a koření vyhrála tato pětice - bazalka, máta, hřebíček, šalvěj a skořice. Vložte je do úst a několik minut žvýkejte, otírejte o dásně a mněte na jazyku, aby se uvolnily šťávy. Na převalování v ústech stačí, ale na vnitřní užívání jsou moc silné. Mohly by vám podrážnit sliznice a žaludek.

Pokud je vám hrst aromatického listí v ústech nepříjemná, zalijte je horkou vodou, nechte louhovat a používejte k výplachům a kloktání. Výsledek bude stejný. Nedáte-li dopustit na tablety, zkuste chlorofylové prášky. Rostlinné barvivo neutralizuje zápach do týdne. Mdlá chuť nápadně podobná spařené trávě bohužel nesedne každému.

Účinnou alternativu, jak předejít nevábné vůni, představují esenciální oleje. Ideální je řebříček, tea tree nebo šalvěj. Stačí pár kapek rozpuštěných ve vodě a zlehka několik minut klokat. Aby se uvolnily všechny nečistoty z úst i jazyka, je třeba vydržet alespoň dvacet minut. V ústech bude čisto, ale z toho, co vyplivnete, budete nemile překvapení. Oleje ze sliznic vytáhnou i tu největší špínu.