Na grilu se dá samozřejmě připravit i dietnější jídlo, ale kdo si rád občas nezahřeší prorostlou krkovičkou s hermelínem. A pak často přichází na řadu hekání z přejedení. Jistě to zažil už každý. Skoro se nemůžete hýbat, říháte ostošest a plyny se vám hromadí ve střevech tak, že vás bolí úplně všechno. Nadávky vám nepomůžou, na ty už je pozdě!

Chmelový nálev

Ne vždy je člověku špatně jen chvíli po přejedení, s někým se to táhne den, dva. Pro úlevu od křečí v žaludku a střev si můžete nachystat chmelový nálev, který podpoří i trávení. Jednu lžíci chmelových šišek zalijte hrnkem vařící vody, překryjte hrnek talířkem a nechte odpočívat 10 minut. Pak talířek z hrnku odstraňte, nechte dalších 10 minut bez povšimnutí a po požadované době přeceďte. Vypijte dvakrát za den čtvrt hrnečku asi půl hodinky před jídlem.

Lepší trávení

Bylinek pro lepší trávení je celá řada, jen si musíte najít tu svou.

Fenykl – lžičku semene fenyklu roztlučte, přelijte 200 ml vařící vody, překryjte na 10 minut talířkem a následně sceďte. Popíjejte 2x denně.

Zeměžluč lékařská – tři lžičky nati přelijte půl litrem vroucí vody, nechte 5 minut vylouhovat a sceďte. Tohoto zázraku se pije jeden hrnek nalačno, pomáhá i při větších žaludečních problémech.

Směs – 25 g čekanky obecné, 25 g třezalky tečkované (nať), 25 g pelyňku pravého, 25g majoránky zahradní, 25 g hořce žlutého (kořen) a 25 g řebříčku obecného. Tři lžičky směsky zalijte 600 ml horké vody, nechte 5 minut louhovat a sceďte. Popíjení této směsi (2x denně) vám odstraní tlak v žaludku.

Heřmánek – připravený čaj z heřmánku vám žaludek zklidní a podpoří žaludeční šťávy.

Říhání

Jestliže si říhnete po jídle, není nic v nepořádku a nemusíte se ničím stresovat. Pokud vás ale říhání trápí i dlouho po jídle, něco v nepořádku je. V tomto případě je to zcela jasné – přejedení. I na nepříjemné říhání pro vás máme několik tipů:

Směs číslo 1 – promíchejte nať komonice lékařské, nať vřesu obecného, nať mochny nátržníku, oddenky puškvorce obecného, list máty peprné a chmelové šišky. Každé bylinky dejte stejný díl. Jednu lžičku vzniklé směsi přelijte 200 ml vařící vody, nechte 15 minut louhovat a nakonec sceďte. Jestli vás říhání trápí opakovaně, popíjejte tento čaj po každém jídle.

Směs číslo 2 – do hrnku dejte lžičku máty peprné a lžičku plodu fenyklu obecného, přelijte 200 ml vroucí vody, deset minut nechte louhovat a sceďte. Tento čaj se pije po hlavních jídlech.

Zázrak na křeče

Po přejedení vás mohou postihnout i křeče, které bývají často velice bolestivé. Ulevit od bolesti vám může horký obklad z octové vody.

Jestliže se cítíte neustále jako sud i několik hodin po přejedení, připravte si následující obklad, který si „odložte“ na břicho na dvě hodiny. Smíchejte 200 g tvarohu, 2 lžíce nastrouhaného křenu a 200 g pokrájené cibule, dejte na vhodnou textilii a aplikujte na břicho.

Související články

Zdroje: primanapady.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, sazenicka.cz