Alzheimerova choroba je progresivní nemoc, jež má na svědomí nevratné změny v mozku. Jeho buňky postupně degenerují a odumírají. Následkem je ztráta paměti, zmatenost, dezorientace a demence. Často dochází ke ztrátě mluvení i možnosti psaní. Nemoc je smrtelná a doposud na ni bohužel neexistuje žádný lék. Jediné, co je možné, je pouze zpomalování a tlumení příznaků. Většinou postihuje starší pacienty nad 65 let a ve větším procentu ženy, u nichž nemoc souvisí s hormony a delší průměrnou délkou života.

Příčiny Alzheimerovy choroby

Doposud nebylo zjištěno, co tuto závažnou chorobu způsobuje. Jisté však je, že jedním faktorem je dědičnost a druhým zvyšující se věk. Není však výjimkou, že se nemoc občas projeví i u mladších jedinců. Co je však samotný spouštěč, není doposud známo.

Mozek je nutné udržovat v kondici

Aby mozek správně fungoval, je nutné ho neustále udržovat v dobré kondici. Proto by nikdo z nás neměl zanedbávat jeho trvalý mentální trénink. Správnou činnost mozku však můžeme podpořit i díky bylinkám, které ho pomáhají detoxikovat a prokrvovat. Které to podle vědeckých studií jsou?

Ginkgo Biloba

Jinan dvoulaločný je jedním z nejstarších a nejodolnějších živých stromů, který je jednou z nejprodávanějších bylin na světě. Jeho listy jsou bohaté na živiny a obsahují silné antioxidanty jako flavonoidy a terpenoidy. Právě ony jsou nápomocné k odstranění buněk před škodlivými účinky volných radikálů a na regeneraci buněk v těle.

Gingko biloba dokáže zvyšovat průtok krve do mozku a podílí se i na jeho lepším okysličování, a proto je velice nápomocná jako zpomalovač při degeneraci mozkových buněk. U nemocných s Alzheimerovou chorobou zlepšuje paměť, a protože neutralizuje volné radikály v mozku, zabraňuje dalšímu poškození mozkových buněk. Výzkumy prokázaly, že nemoc dokáže zpomalit i o šest měsíců. Navíc zvyšuje duševní výkonnost a zlepšuje náladu, takže funguje i jako výborné antidepresivum.

Šalvěj lékařská

Pravidelným užíváním této bylinky dochází ke zlepšení kognitivních schopností, což je pro Alzheimera velice přínosné. Obsahuje totiž sloučeniny, které mají pozitivní efekt na neurologické funkce mozku. Rostlina umí zastavovat destruktivní enzym, který omezuje činnost paměti. Při Alzheimerově chorobě totiž dochází k poklesu hladiny acetylcholinu. Jedná se o neurotransmiter, tedy přenašeč vzruchů mezi neurony v mozku, který je nezbytný pro fungování a zdraví mozku. A právě tato bylinka zabraňuje jeho rozkladu.

Kurkuma

Indický šafrán obsahuje kurkumin, látku se silnými protizánětlivými a antioxidační účinky. Výzkumy provedené na Katedře biochemie na Univerzitě Annamalai ve státě Tamilnádu prokázaly, že je nepostradatelný v boji proti oxidačnímu poškození buněk, který se podílí na stárnutí a s tím i souvisejících nemocí. Kurkuma zlepšuje zdraví mozku a zpomaluje Alzheimerovu chorobu, protože dokáže mozek čistit od beta-amyloidu. Jakmile se tento proteinový fragment v mozku nahromadí dochází k rychlé poruše paměti.

Rozchodnice růžová

Horskou bylinku možná znáte pod názvy mistrův nebo zlatý kořen a svými povzbuzujícími účinky dokáže zlepšit paměť a pozornost. Kromě toho výborně působí na psychiku, a protože zlepšuje náladu, je dokonalým pomocníkem při potlačování depresí. Svými účinky je velmi blízká ženšenu, který dokonale harmonizuje celý organismus. Účinné látky obsahuje kořen, oddenek i nať. Jedná se o široké spektrum flavanoidů, polyfenolů, látek steroidního charakteru, organických kyselin a minerálních látek.

Šišák bajkalský

Jedná se o jednu z nejlepších přírodních prostředků, které se často využívají při léčbě nervového systému při psychickém vyčerpání a stresu. Zároveň dokonale posiluje imunitu, prospívá cévnímu systému a snižuje krevní tlak. Zároveň slouží jako sedativum a zbaví organismus neurózy. Významnou roli hraje šišák i v prevenci a léčbě mnohých civilizačních chorob.

Zdroje: www.novinky.cz, www.zdravi.euro.cz, www.aazdravi.cz, ncbi.nlm.nih.gov