Návaly horka, nadměrné pocení, podrážděnost, bolesti hlavy, ale i kloubů, přibírání na váze, problémy s močením, ztráta chuti na sex, zhoršení prokrvení pokožky a další potíže jsou spojené s obdobím před menopauzou. Ta u žen přichází zhruba po 50. roku věku, přičemž u každé je to jindy a hormonální změna probíhá postupně několik let.

Přírodní cestou

Jakmile se začnou zmíněné příznaky projevovat, první cesta míří k lékaři gynekologovi, který vám většinou předepíše hormonální léky. Pokud se chcete vydat raději přírodní cestou a užívat na zmírnění příznaků přechodu raději preparáty, které mají účinky podobné ženským hormonům, řešení existuje, a to v podobně bylinek. Četné vědecké studie prokázaly, že látky, které některé bylinky obsahují (většinou se jedná o fytoestrogeny, označované jako izoflavony) pomáhají k obnově hormonální nerovnováhy.

Andělika čínská a červený jetel

Jaké bylinky vám mohou pomoci? Návaly horka pomáhá odstraňovat andělika čínská, která působí i jako prevence kvasinkových zánětů a osteoporózy. Nejznámější rostlinou, kterou by měly užívat ženy před menopauzou, je červený jetel, který je doslova nabitý izoflavony. Zbavíte se pocení, bušení srdce, navalů horka, i potíží se spánkem.

Chmel i kontryhel

Trpíte nepravidelnou a bolestivou menstruací? Začněte užívat chmel otáčivý, má mírně sedativní účinky, takže zmírní i případné pocity podrážděnosti. Ryze ženskou bylinou, kterou byste měla užívat pravidelně, je i kontryhel obecný, který pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů, upraví i krvácení a působí jako prevence výtoků. Mezi další vhodné bylinky patří třeba kotvičník zemní, třezalka tečkovaná, šalvěj lékařská nebo řebříček obecný.

Kotvičník zemní

Kotvičník sice neobsahuje žádné hormony, ale podpoří vaše tělo natolik, že si samo začne chybějící hormony vytvářet a dokáže jejich sníženou hladinu doplňovat. Kotvičník navíc přispívá dobré psychické kondici. Potěšující zprávou také je, že vám tato bylinky pomůže i s odbouráním tělesného tuku na bříšku! Trápí vás únava, nechuť na sex, osteoporóza (řídnutí kostí), padají vám vlasy a rytmus menstruace není, co býval? I to umí kotvičník do jisté míry harmonizovat.

Šalvěj lékařská

Kdo šalvěj pije, ten dlouho žije, říká se. Šalvěj obsahuje látky podobné ženskému hormonu estrogenu. Dokáže příznivě ovlivnit psychické rozladění a posilnit nervovou soustavu. Její další výhodou je, že dokáže zmírnit návaly, které jsou v období klimakteria běžné.

Řebříček obecný

Snad nejběžnější bylinka na našich loukách a podél cest. Za slunečného dne si nasbírejte kvetoucí nať a nasušte ve stínu a suchém a dobře větraném místě. Čaj bývá doporučován mladým dívkám, protože pomáhá při nepravidelnostech menstruačního cyklu a při jeho vynechání. Používá se ale také v klimakteriu, zejména při silném krvácení. Pomůže vám proti migrénám v souvislosti s nevyrovnanou hormonální hladinou.

Třezalka tečkovaná

Žluté kvítky třezalky tečkované babky bylinkářky po generace sbíraly v období června a července. Třezalka (Hypercum perforatum) je doporučována při úzkostech a nespavosti. Je používána jako slabé přírodní antidepresivum. V přechodu vám může pomoci při výkyvech nálad. Účinky této rostliny jsou dodnes předmětem zkoumání.

Související články

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.vitalia.cz, salveo.cz, trendyzdravi.cz