V zimě a na jaře jsme je užívali teplé. Můžeme pít bylinkové čaje v létě pro změnu vychlazené, aby nás osvěžily?

V touze po osvěžení vskutku často sáhneme po ledovém nápoji. Jenže rychle zchlazené tělo pocítí úlevu jen na velmi krátko. Poté se začne přirozeně zahřívat, aby zchlazení vyrovnalo. Proto nám po vypití ledového nápoje bude příjemně jen na chviličku, a po ní ještě větší horko než před napitím. A navíc nám hrozí laryngitida, protože ledový nápoj oslabí sliznice. Po vlažném čaji budeme osvěženi na delší dobu. Ostatně, národy z teplých krajů často pijí horké nápoje a do jídel přidávají pálivé koření. To působí nejen jako ochrana proti parazitům, ale také prohřeje tělo a otevře póry. Tělo se tak lépe přizpůsobí horku a ani ho tak intenzivně nevnímá. Z podobného důvodu pomáhá i pravidelné saunování.

Čaje tedy budeme popíjet raději vlažné. Jaké bylinky jsou pro osvěžení ideální?

Osvěží nás máta, meduňka, citronová tráva, bazalka, šalvěj, rozmarýn, levandule, yzop a mnoho dalších. Pro barevné zpestření si můžeme vyrobit macerát z topolovky či slézu, které svou modrofialovou barvou zaujmou nejen děti. Místo cukru a umělých sladidel lze přidat ovoce ze zahrady či blízké přírody.

Za ideální považuji bobule všech druhů a barev. Na jejich rozmělnění do vody nepotřebujeme ani mixér, hravě postačí mačkadlo na brambory. Samozřejmě se nabízí pomeranč či citron, osobně však dávám přednost domácímu ovoci. Bobule jsou navíc velmi bohaté na antioxidanty, vitamin C a další látky působící blahodárně na naše cévy i celkové zdraví. Podobně jako ovoce můžeme využít i zeleninu, například plátky okurky vložené do vody do ní zanedlouho pustí chuť i vůni a obohatí ji o prospěšné látky. Nejlepší je nápoje nedoslazovat vůbec, a když už, tak lžičkou medu.

Jak můžeme doplnit minerály?

Za klasiku považuji minerální vody – neměli bychom jich však popíjet více než půl litru denně a měli bychom střídat různé druhy. Jsou však transportovány v plastu, který se do nich může při nevhodném skladování uvolňovat a poté poškozovat zdraví. Minerálky ovšem nejsou jedinou možností, jak doplnit minerály. Spoustu jich poskytuje i zelená zelenina – čím tmavší, tím lepší. Také semena a ořechy jsou na ně bohaté. Proto je koktejl z ovoce, zeleniny a semínek dokonalý iontový nápoj. Kromě zmíněných iontů však doplní i vitaminy a další pro tělo užitečné látky. V létě poslouží takové smoothie i jako ideální svačinka, když nemáme kvůli horku chuť ani jíst. A patřičně naředěné vodou nás i zavlaží. Svým způsobem je iontovým nápojem i pivo, bohaté navíc na vitaminy skupiny B. Alkohol však zatěžuje organismus, proto volíme nealko nebo nižší stupně.

Co využijeme do přírodních iontových nápojů?

  • Jahody, maliny, ostružiny, rybízy všech barev, angrešty, třešně, višně, borůvky, brusinky, meloun, meruňky, jablka, na sklonku léta i aronii, hrušky, jeřabiny
  • Okurky, mrkev, řepu, celer, špenát, rajčata, salát, kadeřávek, koriandr
  • Listy a stonky pampelišky, jitrocele, kontryhele, jetele, pár lístků čerstvých bylinek, jako je šalvěj, yzop, rozmarýn, bazalka, máta
  • Květy měsíčku, růže, slézu, lichořeřišnice, levandule, heřmánku, macešky, pivoňky

Zajímavým způsobem, jak doplnit minerály, je také koupel. Může být skvělou první pomocí při křečích, po námaze, při únavě. Do vlažné vody přidáme epsomskou sůl, tedy síran hořečnatý. Pokud si v lázni příjemné teploty poležíme asi 20 minut, hořčík hravě do těla vstřebáme přes kůži. V současnosti lze koupit i transdermální aplikátory hořčíku, jsou ovšem relativně drahé. Epsomská sůl do koupele je levnější, navíc si můžeme celou proceduru zpříjemnit přidáním vonného oleje či výluhu z bylin.

Studená koupel nebo sprcha?

Se studenou sprchou je to stejné, jako s ledovým nápojem. Osvěží jen krátce a o to větší horko pociťujeme krátce po ní, vlažná nás osvěží na delší dobu. Toto pravidlo funguje u naprosté většiny lidí. Otužilý člověk se pravda může zchladit na trochu delší čas, pokud ve studené vodě vydrží dlouho. Ale pokud otužilý není, může si uhnat angínu, zánět močových cest nebo v extrémním případě přivodit srdeční problémy. Záněty močových cest si snadno přivodíme i posezením nebo poležením na studeném povrchu, který nás ze začátku tak příjemně chladil. Na oteklé a unavené nohy můžeme vyzkoušet Priessnitzovy studené koupele prostřídané s chůzí na suchu.

Bylinkové a solné koupele

Bylinkovou koupel můžeme připravit z čerstvých i sušených bylinek. Do vany s teplou vodou přilijeme litr silnějšího nálevu či odvaru, který připravíme z jedné bylinky či směsi více druhů. Aby uvolnily co nejvíce prospěšných látek, rostliny nasekáme nebo podrtíme a luhujeme v přikryté nádobě až půl hodiny.

Další možností, jak připravit bylinkovou koupel, je vložit bylinky do sáčku z plátna, mušelínu nebo efektní průsvitné organzy, a zavěsit jej do proudu horké vody pod kohoutek. V tomto případě pustíme tu nejteplejší vodu, která z kohoutku teče, aby se z bylinek uvolnily účinné látky. Až poté koupel podle potřeby naředíme studenou vodou. Sáček s bylinkami ponecháme ve vaně po celou dobu.

  • Rozmarýn, tymián, yzop a máta povzbuzují tělo i ducha a prokrvují a regenerují svaly.
  • Květ levandule a heřmánku, podobně jako list meduňky, uklidňuje a navozuje zdravý spánek.
  • Šalvěj pročišťuje a působí proti nadměrnému pocení.
  • Květ měsíčku a plátky růží hojí pokožku a harmonizují psychiku.
  • Dubová kůra pomáhá proti pocení nohou, má dezinfekční účinky.

Pokud koupel doplníme několika lžícemi soli, bude pokožka vstřebávat i potřebné minerály. Různé druhy soli mají rozmanité léčebné účinky na pokožku i svaly – můžeme vyzkoušet očistnou bylinkovou koupel s přísadou mořské soli, harmonizující koupel ze soli himalájské, protistresovou lázeň se solí magnéziovou, nebo do vany přisypat sůl jodobromovou, která podobně jako i magnéziová léčí unavené svaly a klouby.

Káva a pravý čaj nám mohou pomoci, nebo naopak uškodit?

Teplé nápoje jsou do vedra vhodné. Kdo má kávu rád a dělá mu dobře, ať si ji s chutí dá. Jen je třeba myslet na to, že káva odvodňuje, a o to více musíme doplňovat tekutiny. Záleží také na způsobu přípravy i její kvalitě. Oblíbená ledová káva opět zchladí jenom na chviličku. Kromě kávy klasické můžeme v létě vyzkoušet i čekankovou či kaštanovou. Tyto nápoje příjemně osvěží svou hořkostí, a jelikož neobsahují kofein, mohou se popíjet i navečer aniž by narušily spánek. Hořkost v nich obsažená stáhne póry, čímž jemně reguluje pocení a ztráty tekutin. Podobně jako pálivé nápoje či pokrmy zase póry mírně otevřou. Můžeme vyzkoušet, co nám v jaké situaci pomůže více.

Osvěží a povzbudí také zelený či černý čaj. Můžeme je zkombinovat i s rozmixovaným ovocem. Vyrobíme si tak „ice tea“ bez zbytečného cukru a přidaných látek. A nemusíme je tak pít ledové, ale klidně teplé, vlažné, či pokojové teploty.

Mgr. Jana Zadražilová

Mgr. Jana Zadražilová

Vystudovala Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové, nyní si vzdělání rozšiřuje na Škole klinické naturopatie, dvojoboru západní fytoterapie a nutriční medicína. Zájem o léčivé rostliny a celostní přístup k uzdravování ji přivedl do pražského bylinářství Kindl, kde poskytuje poradenství. Aktivní zůstává i v oboru farmacie, působí v Lékárně v Železném Brodě.