Tymián

"Mateřídouška dymián" má domov ve Středomoří. Běžně se pěstuje i u nás, ale musí se chránit před nízkými teplotami . Nezáleží, jestli má pomerančovou, citrónovou nebo některou z mnoha jiných vůní, po odkvětu na konci září musí do tepla.

Vůně tymiánu zklidňuje mysl už po jednom šálku. Využívá se ale hlavně jako lék na zánět dutiny ústní a nosolhtanu, kašel a bronchitidu. Zvyšuje produkci bílých krvinek a posiluje obranyschopnost organizmu.

Na napařovací lázeň budete potřebovat: Hrst čerstvého tymiánu a jednu hrst sušeného, 1 litr vroucí vody

Postup: Tymián zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Opatrně se nahněte nad hrnec, hlavu přikryjte osuškou a pomalu vdechujte páru.

Skořice

První zmínka o skořicovníku pochází z daleké Číny a datuje se do roku 4000 př. n. l. O skořici se vedly boje a byla opředena mnoha mýty. Nenosili ji v zobácích obrovští a nebezpeční ptáci a Arabové jim ji nekradli. Dnes se skořice pěstuje od jihovýchodní Asii po Brazílii.

Skořice má na svém kontě spoustu blahodárných účinků jako pomocnice při průjmech, obyčejném nachlazení, trávení, hubnutí a revmatismu, ale je to především velmi silné antimykotikum. Plísně jsou mezi lidmi hodně rozšířené a objevují se v různých formách. Skořice samotná je nevyléčí a je nutná kombinace se zevní péčí v podobě mastí. Zabraňuje ale jejich šíření a množení.

Na protiplísňové mazání budete potřebovat: 1 lžička skořice, 1 lžička šalvěje a myrty, 2 tlučené badyány a 2 hřebíčky, 40% líh

Postup: Suché suroviny zalijte lihem a nechte dva týdny odpočívat. Pravidelně protřávejte. Přeceďte a zlehka přikládejte na postižená místa. Výsledky by se měly dostavit do šesti týdnů.

Lichořeřišnice

Kapucínka pochází z Jižní Ameriky, dnes ale není problém setkat se s ní v Evropě, na Novém Zélandu nebo na zapomenutých ostrůvcích v Tichém oceánu. V podmínkách, které jí vyhovují, zplaní a nepotřebuje téměř žádnou péči. V zapadlých koutech světa se o léčivých účincích vědělo už dávno a rostlina se používala dokonce jako infuze při rozsáhlých infekcích.

U nás je známá jako přírodní antibiotikum, které dokáže účinně bojovat se salmonelou, likviduje streptokoky a stafylokoky a pomáhá při zánětech ledvin a močového měchýře. Velký díl práce odvádí i v péči o vzhled. Brání vypadávání vlasů a tvorbě lupů.

Na léčivé kapky budete potřebovat: 2 lžíce lichořeřišnice, 2 dl 60% lihu

Postup: Bylinkovou drť zalijte lihem a dvakrát denně protřepejte. Po dvou týdnech přeceďte a užívejte při potížích třikrát denně třicet kapek.