Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Popenec, https://cs.wikipedia.org/wiki/Parcha, https://pardubice.rozhlas.cz

Patří byliny do léčby po covidu?

Jistě je na místě, abychom byli opatrní v užívání bylin, neboť nikdo zatím nezná skutečné dlouhodobé následky nemoci. Covid tělo nemocného přeci poškozuje víc nežli jsme zvyklí u chřipky nebo jiných onemocnění.

Stejně tak jako věda mobilizovala veškeré síly k nalezení léku, vakcíny a prevenci covidu, vědci nelení a testují i množství bylin a dalších přírodních léčiv. Samozřejmě je zatím takových studií jen velmi málo a s malým počtem pokusných pacientů. Z různých oblastí alternativní medicíny se také dozvídáme o „léčbě“ a přípravcích, kterými bychom měli onemocnění covid-19 předejít. Ale taková tvrzení zatím nelze brát vážně.

Bylinky po prodělání nemoci covid-19

Bohužel, i vyléčení pacienti často trpí obtížemi, i když už nejsou ani v rukách lékařů a ani se nejeví jako pozitivní. Patrně už všichni tušíme, že zákeřná nemoc může náš život ovlivňovat ještě dlouho po prodělání. Pokud tedy mluvíme o používání bylinek k potlačení dlouhodobých obtíží, už míříme do bezpečných vod zbavování se symptomů, nikoli léčení nemoci samotné.
Pacienty po prodělání koronaviru nejčastěji trápí tyto problémy:

  • kašel
  • poruchy paměti a koncentrace
  • problémy se spaním
  • bolest hlavy

Dlouhotrvající post covidový kašel

Klasickými bylinami proti kašli jsou podběl, plicník anebo popenec. Zatímco první dvě naleznete čerstvé a kvetoucí pouze brzy na jaře, popenec se obvykle sbírá v dubnu a květnu.

Proto zamiřte do lékárny nebo na internet, kde byste si je mohli objednat. Všechny tyto rostliny se nesmějí používat dlouhodobě, protože všeho moc škodí. Popenec je považován i za bylinu jedovatou, ale to platí pouze tehdy, pozřeli-li bychom velké množství. Za zmínku také stojí všude rostoucí čechřice vonná nebo yzop, jež se také používá jako koření. Čechřice vás překvapí příjemnou chutí i vůní, zato yzop je velmi hořký.

Byliny zlepšující paměť a koncentraci

Pocovidové problémy s pamětí a koncentrací jsou velice nepříjemné. Brání v podstatě ve veškeré lidské činnosti a není jednoduché se jich zbavit. Pro zlepšení kondice mozku, jemuž paměť i koncentrace přísluší, jsou vhodné přípravky obsahující jinan dvoulaločný, resp. ginkgo bilobu, levandule, bakopa nebo maralí kořen. Bakopru či maralí kořen ale na našich stráních nehledejte.

Problematické usínání po prodělání covidu

I usínání a spánek celkově může působit značné problémy po prodělání onemocnění. Použitím mírných sedativ, v podobě dobře známých bylin, jako jsou meduňka, třezalka tečkovaná, mateřídouška nebo chmel, nic nezkazíte. Všechny tyto rostliny se v našich podmínkách hojně vyskytují, a to jak na loukách, tak i v zahradách. Bylinné čaje se pijí před spaním, pokud možno neslazené.

Po covidová bolest hlavy

Bolest hlavy nesouží jen pacienty, kteří prodělali covid. Všichni ji dobře známe a většinou značí to, že děláme v životosprávě něco špatně. Než začnete užívat léčiva, vždycky se napřed ujistěte, že máte dostatek tekutin, že jste jedli i dobře spali. Pokud vás bolest hlavy sužuje dlouhodobě, určitě stojí zato, konzultovat problém s lékařem. Od bolesti vám také mohou pomoci mnohé bylinky. Vyzkoušejte kopretinu řimbabu, vrbovou kůru, ginkgo, rozmarýn nebo mátu peprnou.