Česnekový čaj je velmi je i podle vědců skvělý lék proti nachlazení a kašli. Na tělo působí regeneračně, výživně a posiluje celý organismus. Česnek totiž obsahuje mnoho léčivých látek, konkrétně to jsou polysacharidy, lutamylpeptidy, lektiny, flavonoidy, triterpenové a steroidní saponiny. Z vitaminů a minerálů v něm najdete vitamin A, B, C, vápník, selen a jód.

Účinný česnekový čaj

Příprava čaje je velmi jednoduchá. Oloupejte pět velkých stroužků česneku, které následně nakrájejte nebo podrťte. Vložte je do hrnce s vodou, přiveďte k varu a poté nechte louhovat. Až vám bude teplota čaje vyhovovat, tak slijte a vypijte. Pokud máte česnek rádi, můžete ho tam nechat a společně s čajem vypít. Pro lepší chuť přidejte med či zázvor, který zvýší přínosy pro vaše zdraví. Popíjejte do doby, kdy budete zcela zdraví. Postup vaření čaje můžete vidět také ve videu:

Zdroj: Youtube

Léčivé účinky čaje

Každodenní popíjení tohoto zázračného čaje prospěje velmi vašemu zdraví. Léčivé účinky česneku posílí imunitu, odbourají tuky, podpoří trávení, potlačí chuť k jídlu, zrychlí metabolismus a sníží hladinu špatného cholesterolu. Působí preventivně před vznikem mozkových příhod a kardiovaskulárních onemocnění, rýmou a chřipkou. Nejenže česnekový čaj pomáhá proti laryngitidám, škrábání v krku či angíně, ale rovněž ho můžete použít jako obklad na infikované rány. Lze si ho připravit i do zásoby na krátký čas. Čaj uchovávejte v chladu maximálně po dobu tří dnů.

Finty proti zápachu

Bojíte se zápachu z úst po vypití česnekového čaje? Nemusíte, protože pro vás máme tipy, díky kterým zápach eliminujete. Jednoduše si po něm můžete vyčistit zuby nebo vzít žvýkačku. Vylepšit si ale můžete i samotný čaj a nepříjemnému zápachu přímo předejít. Přidáním citronové šťávy a medu se zázvorem se česnekového odéru z čaje snadno zbavíte.

Přírodní antibiotikum

Je všeobecně známo, že pokud budete užívat pravidelně antibiotika, tak se tělo na ně navykne a přestanou správně působit. Na malé infekce proto raději používejte přírodními antibiotika, přesněji řečeno dopřejte si česnekový čaj. Již ve starověku lidé věděli, že česnek má přirozené antibiotické vlastnosti, například řečtí vojáci ho pili, aby si vyléčili infekce, které je zrovna trápily.

Individuální vedlejší účinky

Česnek může být u některého jedince ve větším množství nebezpečný. Nežádoucí účinky mohou být v podobě pálení žáhy, žaludečních bolestí či česnekového zápachu při pocení. Proto je velmi důležité, abyste pili čaj postupně a určili tak své možnosti, respektive jak velké množství vám vyhovuje. Jestliže vám česnek nebude dělat dobře, nebo jste na něj přímo alergičtí, rozhodně česnekový čaj nepijte.

Zdroje: styl.instory.cz, nasezahrada.com, rehabilitace.info