Tajemství cibulových slupek

Nevyhazujte zbytečně slupky z cibule do koše! Jsou totiž skvělým zdrojem vitamínů A, C a E a obsahují i prospěšné antioxidační látky zvané flavonoidy. Konkrétně se jedná o kvercetin se silnými protizánětlivé účinky, který chrání především vaše srdce a cévy. Podílí se na zpomalování biologického procesu stárnutí a dokonale neutralizuje veškeré škodlivé volné radikály. Pravidelné dávky kvercetinu výborně posilují celý kardiovaskulární systém a podstatně snižuje riziko nebezpečného infarktu nebo mrtvice.

Cibulové slupky vám pomohou díky obsaženým látkám také rychleji překonat mnohá nachlazení, kašle a chřipky. Zároveň jsou skvělým antihistaminikem a vyznačují se i silnými antialergenními vlastnostmi. Proto je neopomínejte při běžném vaření a využijte je například i při přípravě rýže, těstovin či vývarů. Nejenže připravovaný pokrm bude mít zajímavější chuť, ale bude i zdravější.

Mějte slupky k mání po celý rok

Použití cibule je v kuchyni poměrně časté, proto si můžete slupky doma skladovat. Osušenou cibuli oloupejte a slupky nechte dostatečně proschnout na plechu vyloženém pečicím papírem. Dokonale suché slupky můžete skladovat ve sklenici nebo v látkových prodyšných sáčcích.

Proč zrovna teplý čaj?

Nejenže je nízkokalorický, ale je i chutný a bude vás hlídat před vysokou hladinou cholesterolu. Cibulové slupky mají také významné protiplísňové vlastnosti, takže pokud vás tíží svědění kůže nebo nepříjemné vyrážky, je čaj ze slupek vaším správným spojencem.

Jak si čaj připravit

Odvar si můžete udělat jak ze sušených, tak i z čerstvých slupek. Ihned po oloupání vhoďte slupky do hrnce a několik minut je povařte v 1 šálku vody. Pak už stačí odvar pouze přecedit, dochutit medem a pravidelně jej popíjet.

Lahodná je i varianta s majoránkou

Zhruba ze 4 až 5 cibulí odstraňte vrchní slupky a dejte je vařit společně s hrstkou majoránky. Jde o skvělou kombinaci s protizánětlivými účinky a tento čaj perfektně funguje na veškeré počínající rýmy a nachlazení. Ingredience nechte projít varem a poté nechte asi 15 minut louhovat.

Mějte po ruce i léčivou tinkturu

Nakrájejte si větší množství cibulových slupek, napěchujte je do zavařovací sklenice a zalejte je kvalitním alkoholem. Následně je 1 až 3 týdny v temnu louhujte. každý den je protřepávejte a po uplynutí doby je přes plátýnko sceďte do malých tmavých lahviček. S tinkturou si po zředění můžete dělat například výplachy úst, jestliže trpíte na záněty dásní a afty. Perfektně se hodí i ke kloktání při bolestech v krku. Jakmile vás začnou pronásledovat první projevy rýmy, užívejte denně 20 kapek tinktury. Stejně tak se hodí na potírání zraněné či jinak postižené pokožky.

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.svetkreativity.cz, www.balconygardenweb.com