Zdroje: prozeny.blesk.cz, www.eatthis.com, en.wikipedia.org

Čajová dieta: Jeden den a dost

Jednodenní dieta, a ještě navíc čajová, zavání přehnanými sliby. Nejde však o nic jiného než pořádné pročištění zažívacího systému. Pokud máte pocit opuchlosti, plného břicha, trpíte nadýmáním nebo jste jen příšerně přejedení z párty, svatby či víkendového grilování, pak se právě tahle jednodenní a velmi jednoduchá dieta může hodit. Nemá vám pomoci s kily navíc, ale jen k dopnutí kalhot po tom, co jste zhřešili a dali si na talíř víc, než je zdrávo.

Čajová dieta není určená k redukci váhy, ale má pomoci během jednoho dne ulevit zažívání pomocí nápojů, které organizumus nezatíží a zároveň pomohou pročistit trávící soustavu a nastartovat metabolismus.

V čem jednodenní čajová dieta spočívá?

Je to předepsaný režim na jeden celý den. Můžete jej držet kdykoli během týdne a sestává z řady různých nápojů a čajů, které by měly pomoci k řádnému pročištění vašich útrob. Konzumace čajů a dalších nápojů tělu odlehčí a pročistí jej tak dokonale, že to poznáte už následující den. Bylinné čaje můžete pít po celý den, ale abyste netrpěli úporným hladem, dejte si sytou zeleninovou šťávu, kterou máte nejraději.

Jednodenní čajová dieta

  • Čím začít? Pokud můžete, dobře se vyspěte a jako první si ráno přichystejte sklenici šťávy z kysaného zelí. Je to nápoj plný probiotik, která rozhýbou a naplní vaše střeva „hodnými“ bakteriemi.
  • Nejlépe ráno nebo kdykoli během dne si dejte sprchu. Střídejte studenou a teplou vodu pro dobré prokrvení a osvěžení.
  • Během dopoledne vypijte dva šálky bylinného čaje. Ideální volbou jsou čaje z máty, oolong či zelený čaj, které se doporučují během diet nejen na zmírnění pocitu hladu a chutí, ale také na zlepšení zažívání.
  • Namísto oběda si dopřejte zeleninovou šťávu ředěnou vodou. Smíchejte hrnek 100% šťávy se stejným množstvím vody a vypijte kolem poledne nebo v době, kdy obvykle obědváte. Zeleninová šťáva může být jakákoli dle vašeho výběru, nicméně můžeme doporučit celerovou, mrkvovou nebo šťávu z červené řepy. Všechny tyto šťávy jsou totiž také ideálním doplňkem dietního jídelníčku.
  • Je-li to možné, dopřejte si krátký odpočinek či spánek. V anglicky mluvících zemích se takový šlofíček označuje jako „power nap“ čili zdřímnutí na sílu. Dvacet minut nebo půlhodinka bohatě postačí na osvěžení a kvalitní relaxaci během dne. Je to tak akorát, abyste mohli pokračovat v dalších pracích a programu, který máte. Během jednodenní čajové diety se natáhněte s termoforem s teplou vodou položeným v oblasti mezi žebry a pupkem. Teplo pomůže s trávením a k lepšímu zprůchodnění střev.
  • Večer si opět dejte zeleninovou šťávu s vodou a šálek bylinného čaje. Můžete je ještě vylepšit troškou citronové šťávy a hlavně běžte brzy spát. Druhý den vám jistě bude o poznání lehčeji.

Související články