Nenápadná rostlinka pochází z Číny a do našich končin se dostala už před mnoha staletími. K vaření se používají nažky, které se zpracovávají na pohankovou krupici – lámanku, mouku nebo kroupy. V kuchyni je skvělým pomocníkem, základem mnoha výživných pokrmů nebo jako zdravá příloha. Oceňují ji celiaci, protože je přirozeně bezlepková.

Rutin na cévy

Pohanka je skutečně nabitá vitamíny, minerály a dalšími látkami, které pomáhají upevnit naše zdraví. Obsahuje vlákninu, draslík, zinek, měď, selen, vápník, vitamíny C, E, B1 i B2. Obsahuje také rutin, flavonoid rostlinného původu, který pomáhá zlepšovat pružnost cév a tím pádem může být užitečná, pokud máte potíže s křečovými žilami či hemoroidy. Může snížit i riziko infarktu, mozkové mrtvice nebo trombózy.

Související články

Opražená pohanka

Tušili jste, že pohanka je stejně prospěšná i ve formě nálevu? Mnoho asijských národů na tento nápoj nedá dopustit, vyzkoušejte ho i vy. Jeho příprava není nijak komplikovaná. Loupanou a přebranou pohanku nejprve za stálého míchání opražte, dokud semínka nezačnou praskat. Dvě lžičky takto opražené pohanky nasypte do šálku a zalijte asi 200 ml vroucí vody. Nechte ho louhovat, dokud tekutina nevychladne. Pak nálev slijte a čaj je hotov. Opražená spařená semínka nevyhazujte, lze je znovu spařit, ale jen dvakrát. I tak pohanku poté nelikvidujte, můžete ji bez obav sníst nebo použít do některého z receptů.

Pozor na pocení

Citlivé osoby by se však při pravidelném popíjení pohankového čaje měly mít na pozoru, může se u nich objevit alergická reakce právě na výše zmiňovaný rutin. Signálem může být třeba ekzém. Dejte pozor i na záhřevné účinky, které podporují pocení. Někdy mohou být i na škodu.


Zdroje:www.cajovydychanek.cz, www.kucharkaprodceru.cz