Maliník v sobě skrývá mnoho pozitivního. A rozhodně se nejedná pouze o sladké plody, ve kterých se nachází spousty tělu prospěšných látek, ale řeč bude zejména o listech, které se dají svými účinky s plody vesele poměřovat!

Máte maliník na zahradě? Tím pádem se těšte jen z těch sladkých plodů, ale listy z keře zbytečně netrhejte. Pro ty léčivé si musíte totiž zajít do lesa.

Kdy listy sbírat

Listy maliníku se sbírají ideálně ještě před kvetením rostliny, ideálně od dubna, to jsou totiž listy nejúčinnější. To ale neznamená, že pokud si usušíte listy z léta, že budou neúčinné! Trhat a sušit můžete kdykoliv. V sušičce listy sušte pozvolna, teplotu nenastavujte na víc jak 45 °C. Po usušení by měl list zůstat zelený, barva by se zásadně měnit neměla.

Proč listy využívaly právě ženy

Listy maliníku jsou spíše ženskou záležitostí a to naše babičky moc dobře věděly. Nezdá se to, ale nálev ulevuje při menstruačních bolestech, dokonce zmírňuje samotnou menstruaci. Pro ženy to stále není všechno! V době očekávání, zhruba 2 měsíce před porodem, popíjením jednoho až dvou šálků čaje z listů maliníku denně dojde ke zkrácení druhé doby porodní, což ženy jistě moc rády ocení. Celkově by měl snížit riziko komplikací při porodu i zmírnit porodní bolesti. Rozhodně na čaj z maliníku nezanevřete ani po porodu, neboť pomáhá regeneraci dělohy a lepšímu čištění. Jestliže vám vyvstala otázka ohledně kojení, buďte naprosto v klidu, maliník miminku nemůže nijak ublížit.

A jak takový nálev nachystat? Dvě lžičky listu zalijte čtvrt litrem horké vody a 10 minut nechte odpočinout. To je celá věda.

Další úžasné účinky

Tento nálev se využívá i při zánětu průdušek, kdy se pije 3x denně. Chcete praštit s kouřením? Pijte nálev 2x denně, aby se vaše plíce trochu pročistily, což listí z maliníku zajistí.

Odvar, který si připravíte ze dvou lžiček listů maliníku, které zalijete čtvrt litrem studené vody, necháte 2 minutky povařit a vyluhovat 10 minut, ten se skvěle hodí při průjmech. Denně vypijte maximálně 4 hrnečky a průjem by měl ustoupit.

Popíjení čaje pomůže srovnat krevní tlak, posiluje kardiovaskulární systém, zvyšuje plodnost nebo upravuje zažívání.

Související články

Zdroje: www.vitalia.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.novinky.cz