Původ voňavého koření

Skořice je koření z větví tropických vždy zelených stromů rodu Cinnamomum. Původem pochází z Karibiku, jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Skořice se aktivně používala už od roku 2000 před naším letopočtem. Ve starověkém Egyptě byla dokonce velmi ceněnou komoditou. Během středověku ji lékaři s oblibou používali k léčbě kašle, artritidy a bolestí v krku. V současné době je hned po pepři nejoblíbenějším kořením v celé Evropě i Spojených státech.

Kouzelné tyčinky plné vůně

Svitek skořice vznikne seříznutím stonků skořicovníku. Vnitřní kůru výrobci extrahují a dřevnaté části pak odstraňují. Jakmile kůra dostatečně uschne, vzniklé proužky se zavinou do ruliček. Prodávají se buď v celku, nebo se následně rozemelou na známý skořicový prášek.

Skořice cejlonská versus čínská

Cejlonská skořice neboli pravá (Cinnamomum verum) pochází přímo ze Srí Lanky. Je velice vzácná a snadno ji poznáte podle výraznější vůně a zároveň i vyšší ceny.

Cassia neboli čínská skořice (Cinnamomum aromaticum) je nejběžnější odrůdou skořice. Jak už sám název napovídá, pochází z Číny a je podstatně levnější než skořice pravá.

Pokud máte možnost, dávejte vždy přednost skořici cejlonské. Odrůda Cassia obsahuje mnohem vyšší podíl sloučeniny kumarin, která může být ve vysokých dávkách škodlivá. Ve většině běžných obchodech narazíte spíše na levnější skořici, ale ve specializovaných obchodech s kořením a obchodech se zdravou výživou zcela určitě koupíte tu pravou cejlonskou.

Co vše umí skořice

Skořice ovlivňuje hladinu cukru v krvi a úspěšně tak zpomaluje proces, kdy dochází k nárůstu cukru v krvi. Složky obsažené ve skořici mají dokonce vzácnou schopnost zastavovat šíření rakovinných buněk. Pravidelná konzumace skořice zlepšuje soustředění a působí jako silný antioxidant. A to není všechno! Toto neskutečně voňavé koření také bezvadně reguluje trávení, a to díky vysokému obsahu vlákniny. Zároveň má antifungální a antibakteriální vlastnosti, takže je fajn jej užívat i v období chřipek.

A jak je na tom med?

Med má také přehršel plusových bodů. Obsahuje snadno stravitelný cukr a spoustu minerálů, živin a vitamínů. Jeho pravidelná konzumace vám pomůže zrychlit metabolismus, což je u hubnutí dost potřebné. Ačkoliv se to nezdá, můžete díky medu dost podstatně snížit nevyzpytatelné chutě k jídlu a ve výsledku tím zkonzumovat mnohem méně kalorií. Med má antioxidační účinky, čímž napomáhá odstraňování potenciálně škodlivých radikálů ven z těla. Bolí vás v krku? Neváhejte a vsaďte na med. Je totiž velmi prospěšný právě při chřipce a nachlazení. Dokonce je účinným pomocníkem při bolestech žaludku. Velmi je tento zlatavý zázrak používán i v přírodní kosmetice na suchou kůži či akné.

Kombinace medu a skořice

Spojení těchto dvou ingrediencí znásobí jejich skvělé zdravotní účinky, a navíc dokáže skvěle regulovat hladinu cukru v krvi. A právě to je neskutečně důležité pro snížení ukládání tuků v těle, které napomáhá samotnému hubnutí. Kombinace medu a skořice vás účinně ochrání také před nežádoucími parazity, plísněmi a bakteriemi a je prospěšná i pro dostatečnou funkci vašeho mozku.

Popíjejte kouzelný elixír pravidelně

Jak si ho připravit? Je to naprosto jednoduché. Jednu čajovou lžičku nebo 1 tyčinku kvalitní skořice zalijte hrnkem horké vody. Přikryjte a nechte 15 minut louhovat. Poté vmíchejte lžíci medu. Toto množství si rozdělte na dvě porce: polovinu vypijte ráno na lačno a druhou polovinu pak večer před spaním.

Zdroje:

www.zeny.cz, www.bezhladoveni.cz, www.,cs.vivrefemme.net