Škrábání v krku trápí v zimním sychravém počasí nejednoho z nás. K utišení bolesti nemusíte hned sahat po lécích, nikdy však nezapomínejte na pravidelný přísun tekutin, a to hlavně těch teplých. Ideálním řešením jsou čaje, které se již po dlouhá staletí používají ve východní medicíně jako nástroj na podporu zdraví a léčení nemocí. Které mají nejefektivnější účinek?
Jak na škrábání a bolest v krku se podívejte na tomto YouTube videu na kanálu Václav Vocásek:
Proč pít při bolesti v krku čaj
Názor lékařky rodinné medicíny a kulinářské medicíny Angie Neison je jednoznačný. Důvodem je dostatečná hydratace. Říká: „Když budete udržovat stálou vlhkost sliznic, zmírní to nepříjemné bolesti.“ Její slova potvrzuje i oceňovaný odborník na výživu Toby Amidor: „Teplý šálek čaje je vždy vítaným lékem na bolest v krku. Teplo hrdlo zklidní a některé čaje obsahují látky, které pomáhají bojovat proti zánětu a infekci."
Heřmánkový čaj
Skvělým řešením je dozajista čaj z heřmánku. Má perfektní účinky díky obsaženým fytonutrientům. Heřmánek má silné protizánětlivé vlastnosti, které snižují otok v krku a prospívají příliš prokrveným tkáním.
Bezový čaj
Další účinnou bylinkou na bolest v krku je černý bez. Když ho budete popíjet i ve zdravém stavu, je i výbornou prevencí před nachlazením. Bylinka je však nápomocná i při snižování horečky, nepříjemných bolestí a případného kašle.
Zelený čaj
Výborným prostředkem k léčbě je i zelený čaj, který má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Nikdy však nepřekračujte dobu louhování, mohl by mít nepříjemně hořkou chuť. Ideální je nechat bylinu ve vroucí vodě po dobu 3 minut.
Čaj z kořenu lékořice
Jedná se nejen o čaj se zajímavou chutí, ale i s obsahem látek, které vám uleví od nachlazení. Zmírňuje nepříjemné škrábání a bolesti v krku, má totiž uklidňující účinek a silné antibakteriální vlastnosti.
Mátový čaj
Vhodnou bylinkou k léčbě je i voňavá máta se svými antioxidačními, antimikrobiálními, protirakovinnými a antivirovými účinky. Je bohatá na silice, které uvolňují hladké svalstvo a působí tlumivě na receptory bolesti.
Zdroje: www.eatingwell.com, www.primanapady.cz, www.novinky.cz