Čaje na hubnutí najdete v každém supermarketu nebo drogerii. Neznamená to však, že po jejich vypití zmizí tělesný tuk. Byliny, které jsou v čajích obsažené, urychlují především energetický výdej. Obsahují kofein, antioxidanty a další látky, jež zvyšují krevní tlak, zrychlují činnost srdce a mohou tak pomoci „nakopnout" zpomalený metabolismus. Aby byla redukční kůra účinná, měli byste dbát také na vyvážený jídelníček a dostatek pohybu. Pokud si chcete koupit předpřipravenou směs, vždy zkontrolujte složení. Neměla by obsahovat žádná přidaná sladidla.

Černý čaj Pu'erh

Tento čaj se pije již tisíce let. Má zemitou chuť, nízký obsah kofeinu a najdete v něm spoustu minerálů a stopových prvků. Podle odborné studie vědců z univerzity Kchun-ming, pravidelné pití tohoto černého čaje snižuje hodnoty tuku v krvi. Pomáhá také při bolestech hlavy nebo při poruchách spánku.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje kofein a antioxidanty zvané katechiny. Směs těchto látek zvyšuje tělesnou teplotu, urychluje látkovou výměnu a podporuje spalování tuků. Vysoký obsah manganu se zase podílí na odbourávání tukových zásob. Nejefektivnější variantou je stoprocentní zelený čaj zvaný matcha. „Čaj matcha je trochu takovým čajovým unikátem. Je to hlavně proto, že se nelouhuje, konzumují se přímo celé čajové lístky. Proto se pouze jediný šálek vyrovná zhruba deseti šálkům běžného zeleného čaje,“ uvádí čajový odborník Petr Patočka.

Související články

Mátový čaj

Mátový čaj se pyšní svěží chutí a vůní. Díky tomu pomáhá snižovat chuť k jídlu. Potvrdila to i studie publikovaná v časopise Neurologic and Ortopedic Medicine. Lidé, kteří inhalovali esenciální olej z máty každé dvě hodiny, ztratili přibližně dvě kila za měsíc. Máta navíc zklidňuje a snižuje hladinu stresu.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj nejenže posiluje imunitu, ale také reguluje hladinu krevního cukru. Ta je klíčová při udržení tělesné hmotnosti. Díky stabilní hladině vás totiž méně tzv. honí mlsná. Některé studie také naznačují, že zázvor prodlužuje pocit sytosti.

Čaj oolong

Tento druj čaje obsahuje vysoký podíl gama-aminomáselné kyseliny, která má zklidňující účinky, snižuje stres, dlouhodobě zlepšuje koncentraci a dokáže snížit bolesti hlavy a svalů. Oolong také snižuje krevní tlak a obsahuje katechiny, jež podporují schopnost těla odbourávat tuk.

Sypané vs. porcované čaje

Pokud sázíte na kvalitu, rozhodně byste si měli koupit sypaný čaj. Čajové lístky nebo bylinky, které se nacházejí ve většině pytlíčků, jsou často pouze zbytkem polámaných rostlin. Navíc tyto jemné kousky ztrácejí většinu éterických olejů a aroma. Když se louhují, uvolňuje se více tříslovin, které mohou za hořkou chuť čaje. Většina čajových sáčků také omezuje přirozené rozvinutí listů. U sypaného čaje si jejich kvalitu můžete často zkontrolovat přímo v obchodě.

Zdroj: www.zeny.cz, www.prozeny.cz, www.mojemedicina.cz