Yerba maté

Tento blahodárný nápoj lahodné chuti si rozhodně zaslouží vaši pozornost, a ne nadarmo se mu přezdívá čaj bohů. Má totiž i podle vědců celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Kromě kofeinu obsahuje i široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů. A poslední roky je dokonce trendem i v úspěšném hubnutí. Co všechno umí a proč vám bude jeho pravidelné pití prospěšné?

Jak správně připravit čaj jihoamerických indiánů? Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Yerba maté je nápoj, který se louhuje z lístků stromu Cesmíny Paraguayské, který roste v Jižní Americe, konkrétně v Paraguayi, Argentině, Brazílii nebo třeba Chile. Tento čaj působí nejen jako stimulant, ale také pomáhá při detoxikaci organismu a při hubnutí. Jeho chuť je vždy lehce odlišná dle pěstovaného regionu a totéž platí i o jeho účincích. Často je v nabídce i v různých směsích, nejčastěji s heřmánkem, mátou, jasmínem či stévií.

Jaké vám poskytne benefity

Pravidelná konzumace čaje Yerba maté má značné zdraví prospěšné účinky, které jsou prověřeny již mnohými generacemi. Pokud se cítíte unaveni a bez energie, je to nápoj přesně pro vás, jelikož se jedná o přírodní stimulant, který vaše tělo dokonale nabudí a pomůže vám k lepšímu soustředění.

Navíc obsahuje látky, které posilují imunitu. Yerba Maté je i významný antioxidant, který kromě jiného zpomaluje i proces stárnutí. Protože stimuluje funkci ledvin a odbourávání odpadních látek, jedná se o dokonalý prostředek k detoxikaci. Stejně tak podstatně snižuje riziko srdečních chorob.

Chcete shodit pár kilogramů?

Yerba Maté je ideálním pomocníkem a tento čaj je dokonce doporučován všem lidem s nadváhou. Dokonale potlačuje pocit hladu a zrychluje metabolismus, takže je výborným doplňkem všech redukčních diet. Jeho pravidelná konzumace vám pomůže i s likvidací nepříjemného tuku v problematických partiích těla, jako jsou břicho, boky a stehna. Pokud se tedy chcete hodit do jara do formy, vsaďte na „matéčko“!

Pití Yerba maté je rituál

Čaj se připravuje klasicky, kdy sušenou bylinu zalijete horkou vodou, necháte chvíli louhovat, scedíte a poté popíjíte. Ovšem samotné servírování a konzumace má svá pravidla, o čemž vás můžou přesvědčit v každé kvalitní čajovně. Horký nápoj se servíruje ve speciálně upravené nádobě zvané kalabasa, v níž je vložena stříbrná trubička, tzv. bombilla. Plní úlohu brčka, které má na spodním ponořeném konci sítko zachytávající drcené listy.

Další bylinky na hubnutí

Bylinky mají mnoho různých účinků na tělo, a některé z nich také podporují proces hubnutí. Některé bylinky mohou například zvýšit metabolismus, snížit chuť k jídlu, nebo pomoci s trávením. Mezi oblíbené bylinky, které jsou spojovány s hubnutím, patří například zelený čaj, který obsahuje látku zvanou katechin, která podporuje spalování tuků. Další bylinkou je rozmarýn, který může zlepšit trávení a snížit pocit hladu. Šalvěj má potenciál regulovat hladinu cukru v krvi a bránit nadměrnému příjmu kalorií.

Zdroje: www.bylinky.eu, www.pijumate.cz, www.prozeny.cz