Zdroje: www.ceskatelevize.cz, www.medicalnewstoday.com, www.intrepidmentalhealth.com, www.healthline.com

Neobvyklý čaj na zapomnětlivost

Není to nic složitého, a přece je čaj z rozmarýnu a skořice neobvyklý a většině z nás neznámý. Jde však o osvědčenou kombinaci, která vůbec není nudná, jak by se mohlo zdát. Chcete vyzkoušej čaj proti zapomnětlivosti? Skořice a rozmarýn vás překvapí aromatickým zážitkem, který povzbudí vaše myšlení i vzpomínání a zároveň pomůže i k dobré náladě.

Skořice, zapomnětlivost a Alzheimerova choroba

Skořice je velmi zajímavé koření. Nejen že nám její vůně neodmyslitelně připomene jablečný koláč nebo štrúdl, případně svařené víno, dokonce jen obyčejné přivonění ke skořici by mělo podpořit krátkodobou paměť. Odborné studie se však soustředí jiným směrem. Skořice je dlouhodobě v hledáčku odborníků díky tomu, že skutečně výjimečně podporuje především krátkodobou paměť. Vědci doufají, že by mohla být právě skořice esem v rukávu proti onemocněním jako je Alzheimer.
Alzheimerova choroba byla dlouhá léta neobjasněná, ale hlavně neléčitelná. Skořice se zatím jeví jako jeden z potencionálních léků. Než však budou moci vědci tyto naděje potvrdit, čeká je ještě dlouhá cesta. Prozatím je možné říci, že skořice paměti významně napomáhá.

Zapomenutý léčivý rozmarýn

Také rozmarýn je známý pro své pozitivní účinky na paměť. Používali jej již staří Řekové a měli pravdu. Podle studie publikované v International Journal of Neuroscience i aromaterapie za použití rozmarýnového esenciálního oleje je přínosná. Konzumace rozmarýnového čaje a inhalování vůně napomáhá nejen paměti, ale také lepší náladě. A velmi podobně na nás působí i skořice. Zkombinujte účinky obou oblíbených koření a podpořte paměť. Jak připravit čaj? Je to jednoduché.

Čaj proti zapomnětlivosti

Příprava čaje je velmi prostá. Lžičku skořice i rozmarýnu nasypejte do malé konvičky a zalijte horkou vodou, ne však vařící. Nechejte v uzavřené konvičce zapařit alespoň 5 minut, dochuťte medem nebo stévií a konzumujte. Skořicovo-rozmarýnový čaj je příjemný jako teplý i studený nápoj. Ale horký čaj má prokazatelně větší pozitivní účinky na paměť i kognitivní schopnosti, jejichž postižením trpí právě nemocní Alzheimerovou chorobou.