Poslední dobou se z mnoha médií dozvídáme, že pití kávy v úměrné míře není nezdravé. Jde hlavně o rychlou dodávku energie a určitou vzpruhu. A samozřejmě také o jistý příjemný požitek. A stejně je to i s pitím černého čaje, který má pro lidský organismus zajímavé zdravotní benefity. Třeba dojdete k závěru, že pití kávy omezíte a budete si dávat, tak jako Angličané, takzvaný „čaj o páté“. Je totiž docela překvapující, co všechno černý čaj dokáže, když ho budete pít každý den.

V čaji je thein a v kávě kofein

Každý z těchto nápojů je do jisté míry „hnacím motorem“, který vám dodá energii. Čajový kofein neboli thein se však uvolňuje pomalejším tempem, má tudíž mírnější účinky, ale oproti kávovému kofeinu mnohem dlouhodobější. Povzbuzuje celou nervovou soustavu a zrychluje mozkové procesy. Navíc je thein pro lidi s citlivým žaludkem podstatně šetrnější. Co všechno černý čaj podle vědeckých studií umí a v čem je tělu prospěšný?

Černý čaj je dodávkou antioxidantů

Tento druh čaje obsahuje pestrou nabídku nepostradatelných antioxidantů, které dokáží likvidovat volné radikály a toxiny. Snižují tak poškození buněk a mnoho rizik spojených s chronickými chorobami, které člověka v současné době postihují včetně nebezpečné rakoviny. Antioxidanty jsou nesmírně důležité pro zdraví srdce a pomáhají v boji proti nezdravému cholesterolu.

Černý čaj dokáže snižovat vysoký krevní tlak

V případě, že trpíte touto civilizační chorobou, černý čaj vám bude skvělým pomocníkem. Dnes už je všeobecně známo, že lidské tělo je při pravidelné konzumaci tohoto nápoje schopno pracovat tak, aby postupně došlo ke snižování krevního tlaku, pozitivně totiž ovlivňuje nejen tlak diastolický, ale i systolický. Zařaďte proto černý čaj do svého pitného režimu.

Umí to s aterosklerózou neboli kornatěním tepen

Charakteristickým rysem této nemoci je nezdravý nárůst plaku ve stěnách jakékoliv tepny v našem organismu. Následkem jsou koronární onemocnění srdce a chronické choroby ledvin. Oxidační procesy, které probíhají v černém čaji, pomáhají tyto nánosy úspěšně odstraňovat.

Dochází ke snížení krevního cukru

Všem, kdo trpí cukrovkou nebo zvýšenou hladinou krevního cukru, doporučují pravidelnou konzumaci černého čaje i lékaři. Bylo totiž prokázáno, že jeho popíjení může snížit riziko cukrovky druhého stupně až o celých 70 %. Chce to však minimálně dva šálky denně.

Čaj prospívá střevní mikroflóře

Víte, proč už naše babičky doporučovaly při průjmech a žaludečních potížích pití hořkého černého čaje? Podporuje totiž dobré bakterie, které ovlivňují správné prostředí v celém trávicím systému a také celkovou imunitu.

Prevence proti infarktu a mrtvici

Pokud spadáte do rizikové skupiny vzhledem k vašemu věku nebo nadměrné váze, možná pro vás bude zajímavostí, že černý čaj dokáže být prevencí těchto nemocí a snížit jejich výskyt až o 30 %. Dokazují to výsledky dlouholetých studií.

Čaj chrání zuby a dásně

Díky obsahu některých látek se černý čaj podílí na snížení tvorby plaku na zubech, v ústní dutině se díky němu tvoří podstatně méně bakterií a urychluje hojení mnohých zánětů.

Nebudete tak rychle stárnout

Jednoduše řečeno se dá říci, že pravidelné pití černého čaje vám prodlouží život a tělo bude stárnout o něco pomaleji. Zajistíte tělu dostatečnou hydrataci, a tudíž bude pružnější i vaše pokožka, která nebude mít takové sklony k vráskám. Kromě toho tímto nápojem také rychle zaženete žízeň.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.maminka.cz, www.healthline.com