Lidová medicína a některé vědecké studie se přiklání k názoru, že by každý člověk po čtyřicítce měl vypít denně alespoň jeden šálek odvaru z přesličky. O významných účincích přesličky rolní na lidské zdraví se vědělo již ve starověku a tato bylinka byla oblíbena už ve starověkém Řecku. Rostlina totiž obsahuje řadu významných látek, jako jsou vitamíny, minerály, flavonoidy a organické kyseliny. Našemu tělu prospívá nálev z této bylinky, a to nejen ve formě čaje, ale i v podobě koupelí a obkladů.

Pokud se o přesličce chcete dozvědět víc, podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Přeslička rolní

Před několika milióny let dala tato rostlina základ obrovským zásobám černého uhlí. Tehdy tato rostlina dosahovala výšky až 10 m a pokrývala obrovské pevninské plochy. V současné době je přeslička mnohem menší rostlinou, přesto neztrácí na svém významu a využití pro léčebné účinky.

Kde přeslička roste?

Jedná se o vytrvalou rostlinu, která roste převážně na travnatých místech v příkopech, u cest i v blízkosti lesů. Přeslička upřednostňuje vlhčí půdu s dostatkem živin, ale v podstatě je schopná růst kdekoliv.

Vyrobte si čaj plný zdraví

Pokud chcete, aby byl čaj účinný, zalijte bylinku vždy horkou vodou těsně pod bodem varu. Na ¼ l horké vody budete potřebovat 1 kávovou lžičku přesličky, kterou necháte tak 10 až 15 minut louhovat. Pak výluh přeceďte a pijte 2x denně.

Co všechno přeslička dokáže léčit?

Tato prastará léčivá bylina působí především detoxikačně, diureticky a dezinfekčně. Posiluje imunitu a ledviny a je také velkým pomocníkem při zánětech močových cest, proti otokům i bolestem zad. Často je doporučována jedincům, které trápí dna a revmatismus. Přeslička je také balzámem pro játra, které výborně pročišťuje. Protože se jedná o přírodní antioxidant, dokonale ochrání vaše buňky před oxidativním stresem.

Trápí vás vysoký cholesterol? S přesličkou to snadno zvládnete, protože bylinka se podílí na udržení jeho správné hladiny. Kromě této regulace pečuje i o čistou krev a cévy, které díky vysokému obsahu křemíku udržuje pevné. A navíc dodá do těla blahodárné látky pro zdravé vlasy a nehty, klouby, kosti i pokožku.

Přeslička také podporuje zdraví močové soustavy, vylučování moči a aktivně pomáhá rozpouštět kameny v ledvinách a močových cestách. Zároveň dokáže čistit cévy, zlepšovat krevní oběh a celkovou činnost srdce. Výbornou vlastností přesličky je i zastavování krvácení, a to jak vnitřního, ale i z povrchových ran. Podporuje vznik červených krvinek a hemoglobinu a pomáhá i při mnohých gynekologických potížích. Její pravidelné a dlouhodobé užívání v malých dávkách údajně výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.bylinkyprovsechny.cz, www.living.iprima.cz, www.magazin.biooo.cz