A nejen to, tento čaj vás posílí, zvýší obranyschopnost a pomůže vám, abyste se po prodělané nemoci co nejdříve cítili fit. O jaké zázračné koření se jedná? Máte ho jistě doma ve spíži, protože se často využívá v kuchyni - bobkový list a hřebíček.

Přírodní antibiotikum

Při vaření se tyto dvě chuťově odlišné ingredience většinou používají zvlášť, bobkový list do omáček a polévek, hřebíček spíše ve sladkých aromatických receptech. Když jejich chutě a účinky spojíte, vznikne nápoj, který vám pomůže překonat nejrůznější infekce. Hřebíček je považovaný za přírodní antibiotikum díky látce eugenol. Likviduje bakterie, neutralizuje viry. Často se doporučuje jako první pomoc při bolestech zubů a dásní, pálení v krku, ale i při paradentóze. Ztlumí nepříjemnou bolest i zánět.

Protizánětlivé lístky

Bobkový list společně s látkami, které obsahuje (cineol, geraniol, terpeny) působí protizánětlivě, zbavuje tělo jedů, chrání a reguluje trávení a podporuje chuť k jídlu.

Nálev z hřebíčku a bobkového listu

Suroviny:

  • 300 ml vlažné vody
  • 2 bobkové listy
  • 3 ks hřebíčku

Postup:

  • Bobkové listy v hrnci zalijte vodou a zahřejte. Jakmile voda začne vřít, povařte asi 5 minut, odstavte a přidejte hřebíček. Nechte stát zakryté asi 15 minut. Nálev popíjejte dvakrát denně.

Související články

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, pestujme.cz