Med a skořice se už po staletí používají v čínské a ajurvédské medicíně. Jejich kombinace má vyléčit řadu zdravotních neduhů a potlačit nemoci, které nazýváme civilizačními.

Skořice

Bez skořice si nedokážeme představit vánoční pečení nebo indickou kuchyni. Existutují dva druhy tohoto koření a léčivky v jednom. Skořice Cassia neboli čínská a cejlonská skořice. První z nich je levnější, dostupnější, ale méně kvalitní. Druhá zmiňovaná má jemnější chuť a obsahuje méně kumarinu, který v nadměrném množství může způsobit poškození jater a další zdravotní komplikace. Proto konzumujte maximálně 4 gramy skořice denně.

Skořice a věda

Nejprozkoumanější složkou skořice je látka s názvem cinnamaldehyd nebo (2E)-3-fenylprop-2-enal. Tento aldehyd dává koření typickou chuť a aroma. I díky němu má skořice významné léčivé účinky, mezi které patří zmírnění zánětu, jež může zvýšit riziko vzniku chronických onemocnění. Podle několika laboratorních testů má skořice schopnost zpomalovat progresi Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby a do jisté míry také potlačovat růst a dělení nádorových buněk.

Med

„Med je zajímavý tím, že kromě selenu obsahuje téměř všechny stopové minerály s jejich blahodárným účinkem," píše Ing. Štefan Demeter, CSc. Kromě toho je med bohatý na fruktózu, glukózu, 13 druhů aminokyselin, provitamín A, vitamíny skupiny B, C, D, H, K a P. Mezi vědecky ověřené léčivé účinky medu patří jeho antioxidační schopnosti a antibakteriální efekt. Med úspěšně potlačuje kašel, léčí rány a spáleniny. Je také považován za skvělý lék na nespavost. Při nákupu si dejte pozor, aby byl med kvalitní a měl výhradně český původ. Takový produkt je kontrolován, a proto nehrozí, že by obsahoval cukr, škrob nebo antibiotika.

Související články

Čaj se skořicí a medem

Každé ráno a večer si dopřejte tento lahodný a sladký čaj. Připravíte ho snadno. Půl lžičky mleté skořice nasypte do horké vody, až čaj trochu vychladne, přidejte 1 lžičku kvalitního medu, nechte chvilku odstát a vypijte.

1. Skořice a med zmírňují riziko onemocnění srdce

Jak med, tak skořice snižují hladinu tzv. zlého LDL cholesterolu a trihlyceridy, které podporují vznik kardiovaskulárních onemocnění. Obě tyto potraviny jsou navíc bohatým zdrojem polyfenolových antioxidantů, jež zlepšují průtok krve srdcem a brání vzniku krevních sraženin.

2. Pro diabetiky

Pokud máte cukrovku, ale chcete si osladit čaj, použijte kombinaci medu se skořicí. Med zvyšuje hladinu cukru v krvi méně než obyčejný cukr a skořice dokonce hladinu dokáže snížit. I když je med zdraví prospěšný a méně problematický než cukr, je třeba pamatovat na to, že se stále jedná o sladidlo, proto si ho dopřávejte jen v malém množství.

3. Skořice s medem jsou nabité antioxidanty

Jak skořice, tak med jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání váš organizmus před nestabilními molekulami (tzv. volné radikály), jež poškozují naše buňky a přispívají ke vzniku diabetu, očních chorob, zánětů, nádorů, či podporují stárnutí a narušují imunitu.

4. Lehčí hubnutí

Pokud hojně sladíte, zkuste cukr nahradit medem se skořicí. Med má nižší kalorickou hodnotu a skořice dokáže zahřát organismus. „Pravidelné užívání skořice pomáhá při odbourávání tuku, protože má pozitivní účinek na rychlost metabolismu. Dále stabilizuje hladinu krevního cukru, což je při redukci důležité,“ říká nutriční terapeutka Monika Bartolomějová.

5. Na studené ruce a nohy

Teplý čaj se skořicí a medem nejenže posiluje imunitu, ale také dokáže prokrvit studené končetiny. Díky tomu se budete cítit komfortněji a neohrozí vás bakterie či viry.

6. Na alergie

Skořice a med pomáhají bojovat proti alergiím a jejich symptomům. Dokazuje to studie egypských vědců, jež testovali různé éterické oleje, které měly zabít domácí roztoče. Nejlépe dopadla skořice, jež obsahuje účinnou látku cinnamaldehyd. Med zase přirozeně posiluje imunitu.

7. Dezinfikují dutinu ústní

Trpíte-li paradontózou nebo záněty dásní, dopřejte si pravidelně skořicový čaj s medem. Nápoj pomůže snížit zubní plak a redukovat počet škodlivých bakterií v ústech.

Zdroj: www.idnes.cz, www.zdravopedia.sk, www.healthline.com