Skořice je ceněna jako vzácné a užitečné koření už od pradávna. V čínské a ajurvédské lidové medicíně se používá více než 2 000 let. Do Evropy se skořice dostala díky křižákům za dob jejich válečných tažení.

Sloužila vždy nejen jako zajímavé dochucovadlo, ale i jako podpůrný prostředek pro pevné zdraví. Za dob cholery se využívala jako podpůrný lék a dodnes se jedná o užitečné koření, které pomáhá při únavě a vyčerpání, funguje i jako slabé antidepresivum a jedná se dokonce i o účinné afrodiziakum.

Proč pít čaj se skořicí, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Skořice se používá už více než 4 000 let

Toto koření je z větví stromu rodu Cinnamomum a původem pochází z Karibiku, jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Její pravidelné použití je známé už od roku 2000 před naším letopočtem. Například ve starověkém Egyptě byla velmi ceněným zbožím. V období středověku se skořice s oblibou používala k léčbě kašle, při bolestech v krku a také proti bolesti. V současné době je hned po pepři celosvětově nejoblíbenějším kořením. A není divu!

Jak připravit skořicový čaj

Příprava tohoto lahodného čaje je naprosto jednoduchá a nezabere vám téměř žádný čas. Stačí, když zalijete v hrnečku 1 čajovou lžičku kvalitní skořice, zakryjete a necháte tak 15 minut louhovat. Před konzumací čaj dochuťte trochou medu a máte hotovo. Čaj je nejlepší popíjet hned ráno nalačno a večer před spaním.

Co vše skořice dokáže?

Nejvýznamnější složkou skořice je tzv. cinnamaldehyd, což je aldehyd, který dává tomuto koření svou typickou chuť a aroma. Dokáže likvidovat v lidském organismu různé záněty. Ve skořici bylo vědci rozpoznáno dokonce 41 různých sloučenin, které dokonale podporují zdraví.

  • Skořice ovlivňuje hladinu cukru v krvi a úspěšně ji reguluje, aby nedocházelo k jejímu nebezpečnému zvýšení.
  • Obsažené látky dokonce podle některých studí zpomalují nebezpečné šíření rakovinných buněk a průběh Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby.
  • Jedná se o silný antioxidant s antibakteriálními vlastnostmi, takže jde o výborný prostředek proti nachlazení a chřipkám.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny také výborně ovlivňuje správné trávení.
  • Toto příjemně vonící koření umí dokonale nastartovat metabolismus a velmi účelně tak pomáhá s odbouráváním nadbytečného tuku a shazováním kilogramů.

I med je silný antioxidant

Pokud si skořicový čaj osladíte medem, zdvojnásobíte jeho antioxidační účinky. Tento nápoj vás při pravidelné konzumaci ochrání před volnými radikály, které poškozují buňky a často přispívají ke vzniku zánětů, diabetu, nádorů nebo očních chorob. Zároveň značně posílíte celý imunitní systém.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.pikant.cz, www.healthline.com, www.zdravopedia.sk