Zdroje: www.rehabilitace.info, www.bylinkovo.cz

Hubneme? Nebo placebo?

Skořice snižuje hladinu krevního cukru v krvi. A i když jakékoli spojení mezi skořicí a ovlivněním chuti k jídlu nebo ovlivněním pocitu sytosti není moc pravděpodobné, někteří lidé tomu věří. Nejde ale jen o placebo. Je pravděpodobné, že pokud si však připravíme čaj ze skořice a zázvoru, příznivé účinky na naše tělo se dostaví.

Skořicový čaj se zázvorem je dobrý pro diabetiky – jeden šálek čaje denně může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi, zatímco vitamín B1 stimuluje inzulinové receptory a inhibuje enzym, který je aktivuje. To zvyšuje schopnost těla zpracovávat glukózu. V tomto případě je nejlepší pít skořicový čaj se zázvorem na lačno a po jídle. Tím pádem má tento čaj i pozitivní vliv na hubnutí: Snižuje hladinu cukru v krvi, čímž máme v těla méně inzulínu, tělo ukládá méně tuku a ztrácí váhu.

Rychlý úbytek váhy

Velkou výhodou tohoto triku je to, že změnu zaznamenáte již velmi rychle, a to jen při konzumaci dvou šálků tohoto nápoje denně – jeden si dáte ráno a jeden odpoledne.

Skořicový čaj samotný je rovněž dobrý pro zažívací systém: Snižuje plynatost, pomáhá předcházet tvorbě vředů a zastavuje zvracení a nevolnost, skořice přirozeně kontroluje průjem a reguluje střevní rytmus. Z tohoto důvodu je doporučena pro každého, kdo trpí syndromem dráždivého střeva.

Jak si čaj vyrobit?

Skořici je nejlepší konzumovat ve formě čaje nebo s vodou, kam potom zázvor jen přidáme. Zachováme tak všechny aktivní složky obou koření bez jakýchkoli interferencí jiných potravin.

Pokud se rozhodneme pro skořicovou vodu, stačí jen vhodit jednu tyčinku skořice do karafy vody a nechat chladit přes noc v chladničce. A co potřebujeme na čaj?

  • 1 šálek horké vody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • kousek strouhaného zázvoru
  • 1 lžička medu na doslazení

Smíchejte skořici, nastrouhaný zázvor a med v horké vodě. Nechte chvíli odstát a vypijte.

Jiný postup říká, že je možné přidat skořici do vroucí vody a nechat dvě minuty odstát. Když voda trochu vychladne, přidáme zázvor nakrájený na kousky a skořici vytáhneme.

Čaj se skořicí a zázvorem

I když je tento čaj vynikající na lepší a snadnější hubnutí zejména břišních partií, je lepší zařadit do našeho režimu i pohyb a cvičení. Skořice pomáhá s vyprazdňováním žaludku a omezuje zvýšení krevního cukru. Jídlo tak zůstane v žaludku déle, takže delší dobu trvá, než znovu pocítíme hlad.

Konzumace skořice, a to dokonce 12 hodin před konzumací jídla s potenciálem zvyšování hladiny cukru v krvi, může opravdu pomáhat omezit zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. A právě tento účinek stabilizace krevního cukru nám může pomoci zhubnout.

Vyzkoušejte, uvidíte.