(Ne)obyčejná kopřiva

Není to zvláštní, že za různé zdravé výživy, vitamíny nebo kvalitní jídlo vědomě utrácíme peníze, a přitom jednu z nejzajímavějších bylin prostě přehlížíme. Je jí všude dost. Není vzácná, natrhat si ji může každý a každý si může připravit čaj, tinkturu nebo špenát z kopřiv.

Co kopřiva nabízí i jak ji zpracovat vám napoví ve svém příspěvku na YouTube Zbyněk Mlčoch.

Zdroj: Youtube

Nepřehlížejte kopřivu, je fantastická!

Nepříjemný žahavý plevel roste u každého potoka, na každé stráni či v okolí cest. Až se kopřiva na jaře zase objeví, při první příležitosti si ji natrhejte a zásoby doplňujte celý rok až do podzimu. I obyčejný kopřivový čaj vám může pomoci pročistit krev nebo v boji s alergiemi.

Kopřiva roste i v půdách chudých na živiny, a přesto je na léčivé látky bohatá. Podporuje krvetvorbu a je skvělá na pročištění krve, napomáhá zdravému fungování slinivky, s čímž souvisí redukce hladinky krevních cukrů, ale tím rozhodně výčet blahodárných zdravotních účinků kopřivy nekončí.

Je to opravdu velmi všestranná bylina, která podporuje mnohé důležité orgány. Pozitivní vliv má i na žlučník, játra a ledviny. Díky tomu redukuje nadbytečné množství vody v těle, respektive je močopudná a napomáhá i vyprazdňování. Léčí zánětlivá onemocnění močových cest, preventivě působí i proti ledvinovým kamenům. Bude se vám tedy hodit nejen na jarní očistu těla, ale z preventivních důvodů si ji můžete dopřávat po celý rok. Je totiž báječná i na podporu obranyschopnosti těla.

Kopřivový čaj je jako pohlazení pro celé tělo

I když nejsnazší a nejčastější je používání čerstvých nebo sušených listů, v podstatě lze použít celou rostlinu, a to jak její kořeny, tak i semena, která lze sbírat.

Čerstvá kopřiva se používá především zevně na šlehání bolestivých revmatických kloubů, do koupelí nejen při revma, ale také bolestech kloubů spojených s pakostnicí čili dnou.

Z kopřivy se nejčastěji připravuje čaj, ale používá se také čerstvá do vaření. Čaj není nijak výrazný a mdlou chuť můžete dohnat medem nebo kombinací s jinou bylinkou, brzy si ale na chuť zvyknete, protože není nepříjemná. Denně se doporučuje pít maximálně dva šálky čaje a ideálně po dobu dvou týdnů. Pokud chcete v užívání pokračovat, dejte si alespoň týdenní pauzu.

V případě, že nemáte rostlinu nasušenou, koupit ji můžete v každé lékárně. I když je čaj obecně dobře přijímán, najdou se i alergici, kterým zhoršuje projevy alergií, není vhodná ani při poruchách srážlivosti krve a při chronických problémech jater či ledvin, je třeba konzultovat užívání s lékařem. Kopřivový čaj by také neměly pít děti, ale též těhotné či kojící ženy.

Související články

Zdroje: healthshots.com, nejlepsi-rady.cz