Zdroje: www.kupi.cz, vitalweb.cz, www.healthline.com, www.webmd.com

Nejvíce léčivých látek obsahují listy kopřivy, a právě ty je proto vhodné zpracovat na kopřivový čaj, v čerstvé formě se dají použít buď jako dezinfekce či antirevmatikum. Lidé však využívají všechny části kopřivy – listy, kmen i kořen. Kopřivový čaj z listů je jedním z nejpopulárnějších bylinných čajů vůbec.

Kopřivový čaj

Odvar z kopřivy má přímo zázračné účinky. Pomáhá při chudokrevnosti a při špatné krvetvorbě, dokáže pozitivně zapůsobit na látkovou výměnu a kojící ženy ocení zejména jeho schopnost podporovat tvorbu mléka.

Dalším benefitem kopřivového čaje je i podpora prokrvení, jež má dobré účinky při onemocnění močových cest nebo odstranění bakterií a plísní. Čaj je vhodný i pro alergiky, jelikož při pravidelné konzumaci snižuje výskyt ekzémů a odstraňuje sennou rýmu.

Ale pozor, pro děti do dvou let se kopřivový čaj vůbec nedoporučuje.

Známe ji všichni

U nás je nejčastější kopřiva dvoudomá, jež se vyskytuje téměř všude, ale nejraději má vlhký místa – najdeme ji u řek, na zahradách, kolem polních cest či v lužních lesích. Dorůstá výšky kolem jednoho metru. Kopřiva je bylina se sytě zelenými listy, tvarem připomínajícími srdce, žlutými či růžovými květy a stopkou pokrytou drobnými, ale tuhými chloupky, které při dotyku uvolňují bodavé chemikálie. Tyto chloupky pokrývají listy i lodyhy, a chemikálie v nich jsou histamin, serotonin a acetycholin.

Jak čaj připravit

Výhodou kopřivového čaje je to, že jej snadno připravíte přímo doma. Čaj připravený z čerstvých listů mladých kopřiv sice nemá tak výraznou barvu, zase je v něm však velké množství enzymů a vitamínů. Oproti tomu čaj ze sušené kopřivy má tmavší zelenavou barvu, ale jeho účinky už nejsou tak výrazné. Určitě se však vyplatí připravovat ho jak z čerstvých, tak ze sušených kopřiv.

K výrobě čaje potřebujete jen pár listů kopřiv. Obecně se doporučuje dva šálky vody na každý šálek listů. Listy kopřivy přiveďte s vodou k varu, hned stáhněte z plamenu a nechte odpočinout přibližně 5 minut. Poté odvar sceďte a dle chuti dochuťte, třeba medem. Popíjejte jej ideálně co nejdřív po uvaření, protože studený může později zhořknout.

Sušení

Mladé kopřivy je lepší sbírat celé, včetně stonku, a pozvolna je usušit. U starších kopřiv je lepší sbírat už jen listy. Samozřejmě se doporučuje při sběru užívat rukavice. Sušené listy by měly být křupavé, nikoliv zčernalé, což by způsobila příliš vysoká teplota při sušení.

Listy mohou být také rozdrceny a v této podobě použity pro výrobu prášků, tinktur nebo krémů.

Kopřiva je skvělá na zlepšení trávení. V takovém případě ji můžete zkombinovat s listy pampelišky, se sušenou čekankou a mátou peprnou.

Co a jak léčí

Kopřiva pomáhá vyplachovat škodlivé bakterie z močového traktu a zároveň podporuje všechny léky související s léčbou infekce močových cest. O jejím užívání je lepší poradit se s lékařem.

Je výborná k léčbě bolestí zapříčiněných artritidou a pro tyto účinky je užívána od nepaměti.
Kopřivový čaj pomáhá také regulovat hladinu cukru v krvi.

Polyfenoly obsažené v kopřivě mohou hrát důležitou roli v prevenci a léčně chronických onemocnění souvisejících se záněty, jako je třeba cukrovka, obezita, rakovina a onemocnění srdce a vykazují i určitý potenciál pro léčbu rakoviny prsu a prostaty. Kopřiva také obsahuje silné antioxidanty chránící tělo před stárnutím a poškozením buněk.