Patřila mezi oblíbené koření i léčivo už v dobách starého Egypta a Říma, na naše území ji přivezli z Jeruzaléma křižáci. Během středověku se pak rozšířila do měst i vesnic, pěstovala se v květináči za oknem nebo se vysévala volně kolem domu, oblíbená byla její sladká vůně. Od těch dob se v podstatě nic nezměnilo a majoránka zůstala jedním z nejoblíbenějších koření. Vysévá se během dubna, potřebuje světlo a teplo, takže ji můžete mít třeba v pařeništi či truhlíku, na zimu ji přemístěte dovnitř na světlé místo, jako koření se využívají drobné lístky a nerozvinuté květy. Sušená je mnohem aromatičtejší než čerstvá.

Jak prospívá zdraví?

  • Zklidňuje nervovou soustavu, zejména při rozčilení, migréně, stresu či silném emotivním rozrušení.
  • Podporuje trávení, proto se v recepturách kombinuje s tučnými pokrmy a luštěninami, působí proti nadýmání, průjmu i zácpě.
  • Ocení ji ženy trpící premenstruačním syndromem, protože zmírňuje bolesti hlavy spojené s menstruací.
  • Pomáhá při kašli, kdy usnadňuje vykašlávání.
  • Poskytuje úlevu při pohmožděninách a otocích, majoránkové obklady se používají pro hojení akné.

Čaj z majoránky a medu

Připravte si blahodárný čaj. Kombinace léčivého medu a majoránky je skvělým pomocníkem proti nachlazení.

Lžičku sušené majoránky zalijte 250 ml studené vody a přiveďte k varu. Následně ihned odstavte, přikryjte pokličkou a nechte koření louhovat minimálně 15 minut. Poté vymačkejte do čaje celý citron. Nalijte do hrnku, přidejte lžíci medu a popíjejte celý den.

Zdroje: bylinkovyraj.net, bylinkyprovsechny.cz