Ostropestřec se používá už stovky let

Přestože je ostropestřec dobře známý a často užívaný bylinkáři, věda zatím jeho pozitivní vliv na lidské tělo neodhalila. Studií je mnoho, každá pátrá jiným směrem. Žádná studie zatím není dostatečně pevná v základech, aby potvrdila či vyvrátila vliv ostropestřce mariánského na lidské zdraví. Ať už máme grafy, měření a statistické výsledky nebo ne, naši předci již stovky let užívali tuto zajímavou rostlinu ke zmírnění příznaků a léčbě mnohých chorob. Léčivé a podpůrné schopnosti ostropestřce jsou připisovány především látce silymarin.

Jak dostat z ostropestřce to nejlepší?

Z ostropestřce se používají především semena. Nejvíce zdraví prospěšných látek získá tělo z konzumace tepelně neupravených drcených semen. Ostropestřec určený ke konzumaci naleznete také v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárně. Prodává se běžně jako doplněk stravy v tabletách nebo jako čaj. Pamatujte na to, že ani u bylinných prostředků není vhodné překročit doporučenou denní dávku.

Na detox jater je vhodný čaj

I když možná nejde o nejlepší způsob, ostropestřec mariánský lze konzumovat i jako čaj. Je jednoduchý na přípravu a denně můžete vypít i šest šálků. Vychutnejte si jej každý den a vaše tělo si bude jeho antioxidační účinky jen pochvalovat. Jelikož ozdravuje především játra, jde vlastně o detox. Játra a ledviny fungují v našem těle jako filtry, takže jistě neuškodí pořádně játra propláchnout!

Související články

Nač se ostropestřec používá?

Již stovky let je tato rostlina užívána ve formě teplého nápoje. Pokud jej budete konzumovat pravidelně, sami zjistíte, že ostropestřec je nepřekonatelný! Čaj se doporučuje na podporu léčby mnoha chorob. Mezi tyto patří onemocnění jaterního původu, konkrétně ztučnění jater. Dalšími problémy, na které se tato rostlina doporučuje, jsou žlučové kameny, vysoký cholesterol, astma nebo šíření rakoviny. K zevnímu užití se ostropestřec doporučuje na problematickou pokožku. Napomáhá také s redukcí váhy, podporuje imunitní systém těla a se zlepšením kognitivních schopností, což je důležité pro osoby vystavené stresu nebo trpící Alzheimerovou chorobou.

I ostropestřec má své „ale“

Bohužel obsahuje i vysoké koncentrace mykotoxinů. Na tyto jsou někteří lidé přecitlivělý a způsobují jim řadu problémů. Nejčastěji se projevují jako alergie či astma. Pokud se rozhodnete ostropestřec používat, rozhodně buďte obezřetní.

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, cs.wikipedia.org