Oves patří mezi oblíbené plodiny už po staletí. Pěstuje se nejčastěji v podhůří a mezi obilninami patří mezi dlouhány, protože dorůstá až do výšky 1 metru. Z plodu ovsa se pak lisují tolik oblíbené ovesné vločky. Odborníci je doporučují jako hlavní jídlo k snídani, jelikož obsahují spoustu vlákniny, takže vás nebude dopoledne nahánět hlad.
Co se stane, když budete jíst ovesné vločky každý den? Na tuto otázku vám odpoví video autora motivationaldoc na kanálu YouTube.
Stimulátor energie
Nedávno přišli vědci se zajímavou informací. Podle nich ovesné vločky obsahují takový koktejl vitaminů, který ocení hlavně lidé, kteří přicházejí rychle o svou energii. Ať už jde o vedlejší důsledek nemoci (či operace), věku nebo chronického stresu.
Výzkumy také prokázaly, že ovesný jídelníček je vhodný pro diabetiky, protože obilnina obsahuje látky, které regulují cukr v krvi. Pokud tedy máte cukrovku, nezapomeňte si dát svůj ovesný nášup, budete se cítit lépe.
Blahodárný čaj
Většina lidí používá ovesné vločky při přípravě kaší nebo coby vložku do polévky (místo klasických nudlí). Věděli jste ale, že se z této obilniny dá připravit čaj, který podpoří vaše trávení?
Postup je jednoduchý: Zalijte 2 lžíce drcených ovesných vloček 4 dl vroucí vody. Směs nechte louhovat jako klasický čaj a po patnácti minutách přeceďte. Výsledný nápoj pijte po doušcích. Nejen že vám zlepší metabolismus, ale také zklidní podrážděnou slinivku.
Ovesné mléko
Už jste někdy slyšeli o tomto nápoji? Mezi dietáři je velice oblíbený, protože urychluje spalování kalorií a hubnutí jde pak jako po másle. Lékaři ovesné mléko doporučují i jako prevenci proti trávicím obtížím a coby posilovač imunity.
Krabici ovesného mléka najdete v obchodech se zdravou výživou za několik desítek korun. Vy ale za ní neutrácejte, protože si ji můžete připravit snadno doma a podstatně levněji. Jak na to: Hrnek ovesných vloček zalijte vodou a nechte přes noc odstát. Pozor: ráno vodu neslévejte! Směs nasypte do mixéru, zalijte 2 šálky vody a důkladně rozmixujte.
Dolaďování chutí
Hotové mléko zceďte přes síto nebo plátýnko. Protože ovesné vločky nemají nějak zvlášť výraznou chuť, můžete si nápoj doladit trochou včelího medu nebo lžičkou skořice. Ovesné mléko pijte v průběhu dne. Uchovávejte ho v lednici, kde vám vydrží pár dní.