Rýmovníku (Plectranthus amboinicus) se také říká mexický eukalyptus, kubánské oregano, molice nebo moud. Patří k teplomilným rostlinám z čeledi hluchavkovité. Jeho původním domovem je s největší pravděpodobností Austrálie. Vyskytuje se volně však také v subsaharské Africe, na Madagaskaru, na ostrovech v Pacifiku nebo v jižní Asii. Má dužnaté, na okrajích zoubkovité a jemně chlupaté listy a silný, ale křehký stonek. V domácnostech se pěstuje nejčastěji rýmovník purpurový (Plectranthus purpuratus) nebo rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus).

Účinné látky rýmovníku

Když list promnete mezi prsty, ucítíte výraznou vůni připomínající oregano, mátu nebo meduňku. Rostlina obsahuje omega-6 mastné kyseliny, minerály, vitamíny C, A a karotenoidy, jež podporují dobrý zrak. Mezi nejúčinnější látky však patří esenciální olej, který obsahuje především látky thymol, carvacrol a camphor. Ty mají prokázané antibakteriální a antimykotické účinky.

Související články

Zdravotní účinky rýmovníku

Pravidelná konzumace listů z rýmovníku může posílit váš imunitní systém a díky diuretickým účinkům dokáže odplavit přebytečnou tekutinu z těla, soli a škodlivé látky. Tím zlepšuje zdraví ledvin a lymfatického systému. Rýmovník se také pyšní mírně sedativními účinky. Obsahuje kyselinu nikotinovou, která neježe snižuje cholesterol v krvi, ale také má pozitivní účinky na úzkost, stres a nervozitu. Trpíte-li podzimními nebo zimními depresemi, rýmovník může tyto stavy potlačit. Jak už název bylinky napovídá, rýmovník úspěšně bojuje také s rýmou či s astmatem. „Rýmovník pomáhá i při zánětu průdušek a kašli. Je to silný expektorans, zlepšuje vykašlávání hlenů. Podporuje také odhlenění našich dutin. Zrychluje úzdravu u respiračních infektů a zabraňuje bakteriální superinfekci," píše MUDr. Alena Hamplová.

Čaj z rýmovníku

Čaj z rýmovníku dokáže posílit celý organismus. Připravte si ho nejlépe z čerstvých listů. 3 větší kousky opláchněte pod tekoucí vodou a natrhejte je. Poté je zalijte litrem vroucí vody a nechte 7-10 minut pod pokličkou louhovat. Nálev dochuťte medem.

Zdroj: www.mudr-alena-hamplova.cz, www.rehabilitace.info, www.bylinkovo.cz