Bylinky představují přírodní rostlinnou variantu, která našemu tělu pomůže udržet zdravou funkci plic a dutin a podpoří silný dýchací systém. Navíc nejrůznější alergie a astma jsou běžnými civilizačními chorobami, které ztrpčují život stále více lidem. Astma je chronické onemocnění, které postihuje sliznici dýchacích cest, jež se zanítí a zúží, což vede k příznakům, jako jsou dušnost, sípání, kašel a tlak na hrudi. Nejvíce trpí naše plíce a srdce, tedy dva životně důležité orgány v těle, které fungují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a umožňují nám zdravý život.

Péče o srdce a plíce – cesta k lepšímu životu

Tyto hlavní orgány vyžadují dodržování správné životosprávy, vyváženou stravu a správnou péči, aby dobře fungovaly. Podle Světové zdravotnické organizace dýchá 92 % světové populace znečištěný vzduch. Škodlivé drobné toxické prvky se mohou šířit hluboko do dýchacího a kardiovaskulárního systému, poškozovat je a vést k více než 6 milionům úmrtí ročně. U lidí s narušeným dýchacím systémem se při vdechování škodlivých toxinů a znečišťujících látek projeví okamžitě příznaky, jako jsou kašel, sípání a slzení očí. S šířením koronaviru je pro nás všechny důležitější chránit plíce a posilovat dýchací systém a chránit ho před škodlivinami i viry. Matka příroda nám však nabízí bohatou škálu bylin, které účinně bojují se škodlivinami a podporují zdraví plic.

Bylinné čaje pro podporu dýchání

Přestože existuje mnoho konvenčních způsobů léčby astmatu, i některé bylinné čaje mohou příznaky zmírnit.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj se připravuje vařením kořenů rostliny zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Toto velmi silné a aromatické až štiplavé koření je plné bioaktivních látek, díky nimž snižuje záněty, zmírňuje nevolnosti a snižuje hladinu cukru v krvi. Zázvor obsahuje gingeroly a shogaoly, což jsou sloučeniny, které mohou dočasně zmírnit příznaky astmatu.

Zázvorový čaj je nejlepší samozřejmě z čerstvého zázvoru, ale výborně fungují i sáčky. Zázvorový čaj si snadno připravíme doma tak, že jednoduše nastrouháme malý kousek oloupaného zázvoru, spaříme ho 1 šálkem (240 ml) vroucí vody po dobu 10-20 minut, v závislosti na požadované síle, a poté zázvor scedíme. Chutná výborně samotný nebo s trochou citronu, medu či skořice.

Lékořicový čaj

V tradiční medicíně se kořen lékořice již dlouho používá k léčbě různých onemocnění, včetně astmatu. Lékořicový čaj se vyrábí z kořene lékořice lysé (Glycyrrhiza glabra) a má výrazně sladkou i mírně nahořklou chuť. Velké množství kořene lékořice může vést k nebezpečným vedlejším účinkům, proto je nejlepší omezit příjem čaje na 1 šálek (240 ml) denně a poradit se s lékařem, pokud máte nějaké zdravotní potíže. I tento čaj však pomáhá výrazně při dýchacích problémech.

Zelený čaj

Zelený čaj je oblíbený nápoj získávaný z listů rostliny Camellia sinensis. I on je plný rostlinných sloučenin a antioxidantů, které jsou spojovány s hubnutím a také s nižším rizikem cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny. Také zelený čaj pomáhá při dýchacích potížích, protože antioxidanty zeleného čaje mohou pomoci snížit zánět v plicích. Zelený čaj je zdrojem kofeinu, který může pomoci uvolnit dýchací cesty až na 4 hodiny a dočasně ulevit od příznaků astmatu.

Eukalyptový čaj

Eukalyptový čaj se vyrábí z listů stromu eukalyptu, který je plný silných antioxidantů a rostlinných sloučenin, jako je eukalyptol. I ten funguje při astmatu a dýchacích problémech, zmírňuje zánět, snižuje produkci hlenu a rozšiřuje průdušky. Eukalyptový čaj si můžete koupit v sáčcích nebo si vyrobit vlastní doma ze sušených eukalyptových listů. Sušené listy spařte 1 šálkem (240 ml) vroucí vody po dobu až 10 minut a před pitím je pomocí sítka nebo plátýnka odstraňte.

Černý čaj

I nejběžnější černý čaj pomáhá odstranit dýchací potíže. Stejně jako zelený čaj pochází z rostliny Camellia sinensis, protože je však vystaven působení vzduchu kvůli oxidaci, lístky se zbarvují do tmavě hnědé barvy, čímž se zintenzivňuje jeho chuť. Často se míchá s dalšími přísadami a připravují se z něj čaje jako English breakfast nebo Earl Grey. Obsahuje kofein, který může napomáhat uvolnění dýchacích cest a mírně zlepšovat funkci plic. Mezi jeho další potenciální výhody patří nižší riziko srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu.

Mulleinový čaj

Méně známý mulleinový čaj je bohatý a aromatický nálev z listů moruše obecné (Verbasscum thapus), která pochází z Evropy, Asie a Afriky. V tradiční medicíně se používá již tisíce let jako lék na onemocnění dýchacích cest, jako jsou bronchitida, nahromadění hlenu (katar) a astma. Odstraňuje kašel, sípání a dušnost tím, že snižuje zánět, což pomáhá uvolnit svaly v dýchacích cestách. Mulleinový čaj je k dispozici v balených čajových sáčcích anebo ve formě sušených listů. Pokud si chcete připravit mulleinový čaj ze sušených listů, stačí přidat malé množství do 1 šálku (240 ml) vroucí vody a louhovat 15-30 minut. K odstranění listů použijte sítko nebo plátno, abyste předešli podráždění hrdla.

„Dýchací“ čaje z lékárny

Rovněž v každé lékárně je možné koupit jeden z mnoha čajů určených přímo na dýchací potíže, které budou jistě vyrobeny ze směsi čajů výše zmíněných. Nechutnají často sice moc dobře, ale pomáhají. Obsahují většinou různé západní a tradiční čínské byliny, jako jsou fenyklový plod, kořen lékořice, listy eukalyptu, Bi Yan Pian – neboli směs 11 čínských bylin, patentovanou směs listů máty peprné a oddenku zázvoru.

Ať už se tedy rozhodnete pro jakýkoli z těchto čajů, určitě zpozorujete jeho léčivé účinky. Zejména v těchto zimních měsících tak uděláte pro svůj dýchací aparát velkou sužbu. Mějte však na paměti, že tyto čaje by se měly užívat společně s vašimi současnými léky na astma a neměly by být považovány za jejich náhradu.

Zdroje: www.healthline.com, www.gaiaherbs.com, www.netmeds.com