Zelený čaj

Jedničkou mezi čaji je jednoznačně ten zelený. Vědci se domnívají, že je tomu tak díky katechinům, speciálně EGCG, což je skupina antioxidantů, které jednoduše řečeno pomáhají buňkám uvolňovat a zbavovat se tuku. S jejich přičiněním se tak děje především v oblasti břicha a jater. Pro maximální účinnost je doporučeno kombinovat 4–5 šálků zeleného čaje s půlhodinovým pravidelným cvičením.

Zelený čaj je také vyhledáván, protože snižuje pocit hladu a chutí na sladká nebo jiná nezdravá jídla.

Citronový čaj

Nápoj z plodů citronu je těsně v závěsu. Ačkoli byl k hubnutí používán po staletí, jeho efekt na tělo a redukci váhy byl podpořen studií docela nedávno. V citronové kůře obsažený D-limonen je důležitým právě při snaze zhubnout. Čaj má vynikající chuť i aroma a pokud je příliš kyselkavý, můžete si jej osladit třeba troškou stévie, která je zcela bez kalorií, a přitom velmi sladká.

Bílý čaj

Tento barevně nejméně výrazný čaj obsadil třetí místo. Efekt bílého čaje spočívá především v předcházení tvorby tukových buněk, a navíc ještě pomáhá chránit pokožku před poškozením a stárnutím zapříčiněným slunečním svitem. Abychom využili jeho ochrany před sluníčkem, doporučuje se použití pleťových mlék obsahujících extrakt z bílého čaje před aplikací krému s ochranným UW faktorem.

Černý neboli červený

I klasický černý čaj je významným pomocníkem na poli hubnutí. Jeho konzumací podporuje kardiovaskulární systém, jeho pití se doporučuje i v poměrně vysokých dávkách, ale bez typického dochucovadla, kterým je mléko. Bohužel, mléčné výrobky zcela anulují tyto podpůrné účinky.

Kozlík lékařský

Valeriánský čaj neboli nápoj z valeriany officialis resp. kozlíku lékařského je užívaný jako mírné sedativum, a proto není divu, že je uveden jako nápoj vhodný k hubnutí. Základním pravidlem ve změnách, jež nám mají pomoci shodit pár kil, ať už toho chcete docílit úpravami jídelníčku, cvičením nebo jinak, je vždy dostatečně dlouhý a kvalitní spánek.

Relaxace a odbourání stresu jsou alfou i omegou ve zdravém životním stylu a v našem snažení nenahraditelným krokem k tomu, aby se nám v redukci váhy dařilo. Proto jestli špatně spíte, rozhodně zvažte, jak spánek zkvalitnit. A je to právě tento čaj, co vám s tím může pomoci.

Zdroje:

www.eatthis.com, www.bezhladoveni.cz, cs.medlicker.com