Zvýšení tělesné teploty nad 38 °C se nazývá horečka a je známkou toho, že v našem těle něco není v pořádku. Organismus se brání proti napadení patogenem (virus, bakterie), ale imunitní systém řeší i jiné problémy. Není to moc příjemné, ale zná to každý z nás. Člověku je buď vedro a potí se, nebo má naopak zimnici.

Obranná funkce horečky spočívá v tom, že některé tělesné procesy a reakce při ní probíhají rychleji, a jsou tak účinnější. Není proto nutné, srážet horečku hned a za každou cenu. Ovšem vysoká teplota po dlouhou dobu zatěžuje krevní oběh a dochází při ní ke ztrátě tekutin pocením. Takže tu už je lepší snižovat a dodávat tělu dostatek tekutin. K tomu vám mohou pomoci i některé bylinkové čaje. V případě, že teplota trvá více než 4 až 5 dní nebo překročí 40 °C, je nezbytné navštívit lékaře.

Nasaďte horečkové prázdniny

Při horečce byste měli zůstat doma v klidu, odpočívat, ležet, dostatečně pít, zbytečně se nenamáhat a co nejvíce spát. V první řadě snižte teplotu v místnosti a pořádně vyvětrejte. Oblečte si lehký oděv z přírodních materiálů, které jsou lépe propustné a usnadňují nejen odpařování potu, ale budete se v nich cítit svěžejší a mít dojem jemného ochlazení. Samozřejmě se to týká i lůžkovin.

Dodržujte řádně pitný režim

Nikdy nezapomínejte dostatečně pít, a to minimálně 2 litry za den, klidně i víc. Upřednostněte vodu a minerálku, kterou je možné si zpestřit plátkem citronu, limetky či pomeranče. A po celý den popíjejte teplé čaje, které vám s horečkou pomohou.

Co jíst, i když se tělu nechce

Častokrát horečka člověka zchvátí natolik, že ani nemá chuť k jídlu. V tomto období si dopřejte mírně osolené zeleninové nebo drůbeží vývary, které budou tělo také hydratovat a zároveň mu dodají živiny. Skvělou volbou jsou i strouhaná jablka, ovocný kompot a rýžová nebo ovesná kaše.

Bez černý

Zázračná bylinka v podstatě na všechno! A na horečku funguje dokonale. Rostlina je však také bezvadná proti kašli, kolice, při bolestech krku a chřipce. Černý bez skvěle pomáhá v boji proti bakteriím a obsahuje vitaminy A, C, B1, B2, B6, B12. Je to také ideální bylina při léčbě nachlazení a problémech s dýcháním. Kromě toho celkově zvyšuje odolnost proti infekcím dolních cest dýchacích. Z černého bezu se využívá v tomto případě květ, který obsahuje silice, flavonoidy, třísloviny a organické kyseliny.

Udělejte si čaj: 2 čajové lžičky sušených květů spařte 1/4 l vařící vody a nechte tak 10 minut louhovat. Pro lepší vypocení pijte dva šálky horkého čaje denně.

Lípa srdčitá

Další účinná bylinka proti horečce, z níž se používají také její květy. Zároveň je vhodná na nachlazení a záněty horních cest dýchacích. A navíc pomáhá lepšímu trávení, používá se jako kloktadlo, ústní voda i přísada do koupele.

Čaj z květů lípy a černého bezu vás postaví na nohy.

Lžičku sušených květů lípy a lžičku květů černého bezu zalijte vodou, zakryjte a pomalu přiveďte k varu. Nechte směs cca 2 minuty povařit a pak 10 minut vyluhovat. Po uplynutí doby nápoj sceďte a oslaďte medem. Pijte čaj třikrát až čtyřikrát denně, nejlépe vždy čerstvý.

Heřmánek pomáhá i na zánět

Bylinka, která je takový všelék a umí mnohé. Ulevuje při celkové vyčerpanosti, která provází i neustupující horečku. Je velkým pomocníkem při likvidaci zánětu, který může zvýšenou teplotu vyvolávat. Sílu nápoje můžete posílit přidáním šalvěje, která je také protizánětlivá. Nasypte do hrnku dvě lžičky od každé byliny, zalijte 300 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat. Na závěr přeceďte a pijte 2 šálky denně.

Z bylin s protizánětlivým působením můžete použít také třezalku, olši, vinnou révu a černý rybíz.

Zdroje: www.cajovnapodpoklickou.cz, www.nasehvezdy.cz, www.bezvarady.eu