Horečka

Za horečku je považována teplota nad 38 °C. Probíhá ve třech fázích. V první tělesná teplota stoupá na hodnotu, která má zničit bakterie nebo viry. Nemocný v této fázi pociťuje zimnici, třas a bolest těla. Při druhé fázi se tělo zahřívá. Mizí pocit chladu, kůže je teplá a červená. Poslední stádium se projevuje poklesem teploty. Kůže je teplá a pacient se potí. Horečku doprovází často únava, bolesti hlavy, končetin i celého těla a celková vyčerpanost. Během vysoké teploty se zrychlují biochemické procesy, tepová frekvence, látková výměna a spotřeba kyslíku. Za nejvyšší hranici, s níž se organismus ještě dokáže vypořádat, je považována teplota 41,9 °C.

Kdy navštívit lékaře

„Lékaře by měli navštívit pacienti trpící několikadenní horečkou a zároveň se léčící se srdečními chorobami, onemocněním plic, nervové soustavy, chudokrevní či s poruchou metabolismu. U dětí pak vyhledejte lékařskou pomoc zejména tehdy, pokud horečka u miminka do půl roku věku trvá déle než 24 hodin a drží se nad 39 °C, teplota těla rychle stoupá, pokud dítě nereaguje adekvátně, má ztuhlou šíji, zhoršené dýchání, objevují se krvavé skvrny na kůži nebo se objeví křeče,“ doporučuje MUDr. Marek Dvořák, praktický lékař pro dospělé.

Jak srazit vysokou horečku

Horečka je důležitá pro boj s nemocí. Pokud však trvá dlouho nebo neklesá pod 38 °C, můžete ji zkusit snížit. Než použijete některé medikamenty, zkuste zábaly. Účinkují také čaje, jež zajišťují silnější pocení, a tedy celkové ochlazení těla.

Související články

Čaj při horečce a nachlazení

Tento čaj se skládá ze směsi bylin, které nejenže podporují pocení, ale jsou také močopudné. Směs obsahuje sušený květ bezu černého, příznivě působícího na cévy, květ lípy, který má mimo jiné i pozitivní účinky na naši psychiku, tužebník jilmový, jež je považován za přírodní aspirin a mateřídoušku. Ta působí jako přírodní antibiotikum. Desinfikuje a čistí sliznice. Bylinky smíchejte v poměru 1:1:1:1 a zalijte je vodou o teplotě 80 °C. Louhujte přibližně 15 minut. Poté nálev sceďte a nechte ho vychladnout na 40 °C. Přidejte lžičku medu, jež hojí zanícené sliznice dutiny ústní a část horních dýchacích cest. Čaj pijte během dne.

Čaj z heřmánku a šalvěje

Heřmánek posiluje imunitu a bojuje proti chřipce a nachlazení. Šalvěj působí protizánětlivě, pomáhá při bolestech krku, zubů a ústní dutiny. Čaj si připravíte tak, že 2 čajové lžičky heřmánku a 2 lžičky šalvěje zalijete 200 ml vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat a sceďte. Vypijte 3 šálky denně.

Šípkový čaj

Při horečce je vhodné dodat tělu také vitamín C. Proto si připravte lahodný šípkový čaj z 2 čajových lžiček usušených a rozdrcených šípků, které necháte projít varem ve 200 ml vody. Vylouhujte a popíjejte horké.

Zdroj: www.pfyziolklin.upol.cz, www.ceskatelevize.cz, www.bylinkyprovsechny.cz