Hubnutí je pro někoho velká řehole. Nedostatek vůle, pohybu a chutě na oblíbené (ne zrovna dietní) pochutiny. Ale bez pevné vůle to nepůjde! Bylinné čaje jednoduše neumí zázraky, ale pokud se chystáte svému tělu malinko odlehčit, určité bylinkové čaje vám vaše snažení trochu usnadní. Zajímá vás, jaké bylinky jsou pro hubnutí ty pravé?

Kukuřičný vlas

Vlásky z kukuřice v sobě skrývají léčivou sílu. Pro tyto účely se sklízejí v době květu před opylením, což je v červenci či srpnu a následně se suší ve stínu. Mimo jiné mají močopudné účinky, tiší bolest, pomůžou při otocích a mají pozitivní vliv na mužskou potenci a plodnost. Čaj připravíte jak z čerstvých vlasů, tak i ze sušených. Čerstvých se dá jedna lžíce a sušených pouze jedna lžička na 250 ml horké vody. Vypijte dva šálky denně, nejlépe první po obědě a druhý k večeru.

Svízel syřišťový

Bylinka, která není až tak známá, ale působí pozitivně na lymfu, je silně močopudný a má detoxikační účinky.

Velkou výhodou pro hubnoucí jedince je fakt, že snižuje chuť na sladké a celkově ovlivňuje chuť k jídlu. Čaj si připravte z jedné lžičky natě, kterou zalijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Ideálně si dopřejte jeden hrnek ráno a druhý okolo poledne. Nedoporučuje se pít více než dva šálky denně.

Šišák bajkalský

Bylina, která pochází z čeledi hluchavkovitých. Jedná se o trvalku kvetoucí na konci léta nebo na podzim jemnými modrými kvítky. Rostlinu lze bez větších úskalí pěstovat, protože u nás bez problému přezimuje.

Šišák bajkalský se využívá na celou řadu onemocnění, například ho lidé používají při vysokém krevním tlaku, křečových žílách, chřipce, je vhodný pro diabetiky a dokáže dokonce bojovat i se špatnou náladou. Šišák je schopen ovlivnit tvorbu a oxidaci mastných kyselin. Obsahuje látku scutellarin, která snižuje tvorbu nových tukových tkání.

Tato bylinka se většinou užívá jako měsíční kůra, poté by si člověk měl dát na týden od šišáka pauzu.

Ptačinec přehlížený

Možná ho znáte pod názvem „ptačinec žabinec“. Je to plevelnatá jednoletá bylinka, která dorůstá až 40 centimetrů. Jeho účinky jsou vcelku pestré, užívá se při svědění pokožky, revmatických obtížích, při zácpě, čistí krev, podporuje mozkové funkce a samozřejmě pro nás v tomto článku to nejdůležitější – podporuje proces hubnutí. Na čaj se přelijí 1 -2 lžičky sušeného ptačince 250 ml vroucí vody a nechá se 10 minut louhovat. Vypít byste měli 2 – 3 hrnky denně.

Další pomocníci při hubnutí

  • kopřiva
  • rozchodnice růžová
  • bez černý
  • kontryhel
  • zelený čaj
  • zázvor

Zdroje: www.zeny.cz, abecedazahrady.dama.cz