Křečové žíly, též varixy či (žilní) městky, jsou zvětšené, zohýbané a vakovitě rozšířené povrchové žíly. Projevují se bolestí, mravenčením, únavou a tíhou nejčastěji dolních končetin. Tok krve totiž působí proti gravitaci. Aby krev doputovala až k srdci, pomáhají ji chlopně uvnitř žil. Když je však žíla oslabená, povolí, její průměr se rozšíří, chlopně přestanou doléhat a zpětnému toku krve nedokážou zabránit. Na žilních stěnách se pak začnou vytvářet výklenky, v nichž se krev hromadí a již se krevního oběhu neúčastní. Díky tomu může docházet k zánětům a bércovým vředům. Velmi vážnou komplikací je trombóza, při níž zbytek krve ucpe žílu.

Co způsobuje křečové žíly

„Hlavní příčinou vzniku křečových žil je až z 80 % dědičnost. Svou roli hraje i životní styl, nadváha a zaměstnání. Lidé, kteří při své práci stojí, mají křečové žíly častěji než ostatní pracující. Těhotenství je další rizikový faktor, při kterém dochází k mechanickému útlaku pánevních žil a pak také k výrazným hormonálním výkyvům. To samé platí u menopauzy. Onemocnění se někdy může vyskytnout také u pacientů s hlubokou žilní trombózou, při vrozených vadách hlubokého žilního systému, po chirurgickém zákroku a úrazu, kdy může dojít k zánětu," vysvětluje primář Žilní kliniky na Praze 1 MUDr. Ota Schütz. Dalším důvodem je také snižující se elasticita žil z důvodu stárnutí organismu.

Jak zlepšit křečové žíly

Předcházet křečovým žilám lze zdravým životním stylem, správným jídelníčkem bohatým na vitamíny a minerály a dostatečným pohybem. Pokud již křečové žíly máte, měli byste se vyhnout sportům se statickou zátěží, jako je jízda na koni nebo vzpírání. Vhodná je jízda na kole nebo plavání. Při dlouhém sezení nebo stání měňte často polohu. Podpořit lepší cirkulaci krve v dolních končetinách můžete také krouživými pohyby chodidel. Večer si dopřejte sprchu nohou se střídáním studené a teplé vody. Denně si také dejte alespoň na 10 minut nohy nahoru.

Čaje na křečové žíly

V boji proti křečovým žilám pomohou také bylinky. Můžete je užívat ve formě mastí, tinktur nebo lahodných čajů.

Související články

Čaj ze směsi bylin

Na jeden šálek budete potřebovat 1 lžíci pampeliškových listů, 1 lžíci řebříčku, 1 lžíci slézu a 3 dl vroucí vody. Bylinky spařte vroucí vodou a nechte 10 minut pod pokličkou louhovat. Přeceďte a popíjejte po douškách. Kůru si naordinujte na 6 týdnů.

Pohankový čaj

Pohanka je bohatá na rutin, který podporuje žilní systém. Pseudoobilovinu si dopřejte ve formě kaše, přílohy k masu nebo jako čaj. 1 lžíci pohanky lámanky zalijte 3 dl vroucí vody. 20 minut louhujte, přeceďte a pak vypijte. Čaj z pohanky užívejte nejlépe po dobu 6 měsíců.

Čaj z kaštanů

Kaštany mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Připravte si 250 ml vody a 5 g drťi z kaštanů. Vodu přiveďte k varu, nasypejte do ní kaštany a vařte 10 minut. Poté čaj přeceďte. Čaj si připravujte alespoň 2 týdny.

Zdroj: www.novinky.cz, www.dama.cz, www.zdravestravovani.eu