Ledviny jsou „čističkou“ odpadních látek, které v našem těle vznikají při trávení nebo při zvýšené fyzické námaze. Pomáhají také regulovat množství vody v těle, krevní tlak i hladinu minerálů. Vyrovnávají kyselé a zásadité látky v krvi a tvoří vitamin D, který je důležitý pro silné kosti i imunitu.

Ledviny jsou supervýkonný filtr

Za 1 minutu proteče jednou ledvinou asi 1,2 litru krve, takže její schopnost zbavovat krev nečistot je obdivuhodná. Když se tento proces vynásobí dvěma, je z toho zřetelné, že bez správně pracujících ledvin není život zcela plnohodnotný. Proto myslete na prevenci střídmou životosprávou, dostatečným pitným režimem a pohybem. Využijte i pravidelné pití bylinných čajů, pomáhají od zánětů, snižují riziko ledvinových kamenů a zpomalují předčasné stárnutí buněk.

Ledviny ocení pár důležitých drobností

Solte velmi střídmě

Nadměrné solení je pro ledviny jeden z nejhorších zlozvyků. Sůl se dá velice dobře nahradit čerstvými bylinkami a ve výsledku budete mít na stole nejen zdravý pokrm, ale i řádně voňavý. Mnohé bylinky jsou také léčivé, takže vlastně zdvojnásobíte dávku vitamínů a užitečných látek pro tělo. Vyhněte se také přesoleným potravinám, hlavně veškerým uzeninám a raději je nahraďte zeleninou a ovocem nebo pijte citronovou šťávu.

Pitný režim je pro ledviny nepostradatelný

Myslete každý den na dodržování pitného režimu a pravidelně doplňujte tekutiny. Nejvhodnější je čistá voda, všechny neslazené ovocné šťávy a čaje, v případě nemocných ledvin právě ty ze správných bylin.

Bolavé ledviny potřebují teplo

Přestože se venku už otepluje, zbytečně neprochladněte, má to bohužel neblahý vliv na ledviny i močové cesty. V případě, že jste nastydlí, raději se držte doma v teple.

Pijte čaje z těch správných bylin

Některé byliny mají schopnost ledviny stimulovat. Můžete je pít preventivně, ale v případě, že nějakou potíž s ledvinami již dlouhodobě řešíte, není nikdy od věci zkonzultovat vše s lékařem.

Brusnice brusinka

Nejvíce využívaným přírodním lékem je momentálně tento druh brusnice. Je přímo nabitá opravdu velkým množstvím vitamínů a dalších významně prospěšných látek. Některé z nich zastavují množení nežádoucích bakterií a jejich uchycení v ledvinách či měchýři.

Brusinky jsou močopudné, výborně plní dezinfekční funkci a zabraňují infekcím a zánětům v oblasti ledvin a močových cest. Jak je užívat? Buď můžete preventivně popíjet brusinkovou šťávu nebo si vařte pravidelně brusinkový čaj. Účinné jsou i lístky, ze kterých si můžete udělat nálev.

Přeslička rolní

Někdo tuto rostlinu považuje za plevel, ale ve skutečnosti jde o výbornou léčivou bylinu. Protože má močopudné a svíravé účinky, často se využívá na zklidnění při zánětu močového měchýře, rozpouštění ledvinových kamenů a k odstranění škodlivin a soli z těla.

Z přesličky si můžete vařit bylinkový čaj, ale je to i výborná přísada do koupele. Používejte ji však jenom krátkodobě, při dlouhodobém užívání může způsobovat nevolnost, nechutenství a v rizikových případech i lehčí otravu.

Čaj z přesličky: 1 až 3 lžičky čerstvé nebo sušené přesličky zalijte vařící vodou, přikryjte a necháte louhovat po dobu 5 až 10 minut. Poté čaj sceďte a pijte 2 až 3 hrnky denně po dobu jednoho týdne.

Kopřiva dvoudomá

Močopudné a protizánětlivé účinky kopřivy jsou docela známé. Zabraňují tvoření ledvinových kamenů a čistí ledviny od bakterií a infekcí. Používá se kořen i lístky, a to nejčastěji jako čaj nebo obklad.

Kopřivový čaj: 2 lžičky čerstvé nebo sušené kopřivy zalijte horkou vodou, nechte 10 minut louhovat, přeceďte, dosladíme medem a popíjejte 2x denně několik týdnů.

Pampeliška

Smetánka lékařská je ceněná pro své diuretické účinky a schopnost perfektně pročistit ledviny i játra. Kromě toho velice úspěšně zklidňuje močové ústrojí, a je vhodná na všechny problémy tohoto druhu. Nejčastěji se používá jako čaj nebo med.

Čaj pro vyčištění ledvin: 2 lžičky sušené pampelišky zalijte vodou a vařte 5 minut. Poté odstavte, zakryjte a nechte 10 minut louhovat. Na závěr přeceďte a dochuťte medem. Pijte 2 šálky čaje denně.

Zdroje: www.nemociledvin.cz, www.zdravezdravi.cz, www.celostnimedicina.cz, Janča - Zentrich: Herbář