Riziko rakoviny prostaty se snižuje se zvyšující se frekvencí a množstvím konzumace zeleného čaje. Zvětšená prostata sama o sobě není problematická. Ale tlak na močový měchýř zužuje močovou trubici a tak začíná problém.

Zkuste přírodní cestu

I když existuje několik lékařských způsobů léčby silně zvětšené prostaty, včetně chirurgického zákroku, jako účinná pro zvládání příznaků BPH se ukázala i celá řada holistických prostředků. Čaje mohou dokonce nejen ochránit před zánětem prostaty, ale i před rakovinou. Zvětšená prostat může mužům způsobovat únik moči, naléhavost močení, neschopnost vymočit se a slabý proud moči.

Tyto zprvu menší problémy však mohou časem přerůst k poškození močového měchýře a ledvin a k častým infekcím močových cest. Ještě než bude nutné vyhledat lékaře, můžete si zkusit pomoci sami. Jaké čaje jsou na problémy s prostatou nejvhodnější?

Ibiškový čaj - karkade

Ibiškový čaj se pod názvem karkade pije například v Egyptě, ale je rozšířen v mnoha zemích včetně Turecka. Nejedná se o tradiční čaj, ale o rozdrcené listy ibišku. Ty se nechají vylouhovat v teplé nebo studené vodě. Ze studené vody vznikne perfektní osvěžující nápoj, ale doporučuje se listy vylouhovat přes noc. Ibišek obsahuje vysoké množství polyfenolů a právě ty mají vliv na prostatu. Ibišek může mít také protirakovinné účinky.

Zelený čaj – běžný a velmi účinný

Zelený čaj je dnes již běžným čajem, který je velmi snadno dostupný. I ten obsahuje polyfenoly, které působí jako antioxidanty a bojují proti volným radikálům poškozujícím DNA.

Právě zelený čaj má podle serveru BBC, který odkazuje na vědeckou studii z lékařské univerzity na Tchaj-wanu, nejvyšší obsah polyfenolů. Výzkumy ukázaly, že pravidelná konzumace zeleného čaje může chránit před rakovinou prostaty a několika dalšími druhy rakoviny. Muži léčení katechiny ze zeleného čaje měli trvale nižší hodnoty prostatického specifického antigenu neboli PSA ve srovnání s muži léčenými placebem.

Na přípravu zeleného čaje tak, jak by měla vypadat, se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Matcha – kvalitní zelený čaj

Pokud se rozhodnete pro zelený čaj, pak byste měli vyzkoušet jeho nejkvalitnější formu, matchu. Matcha obsahuje více kofeinu než zelený čaj a má silnější nutriční účinky. Ale pozor. Zatímco se doporučuje pít tři nebo více šálků zeleného čaje denně, neměli byste konzumovat více než jednu porci prášku matcha. Je lepší si jej rozdělit na dvě poloviční čajové lžičky. Nadměrná konzumace totiž může způsobit poškození jater a snížit schopnost organismu vstřebávat železo.

Matcha je nejvyšší třída zeleného čaje, která se však dodává ve formě prášku. Ten se pak jednoduše přisypává do horké vody a šlehá, dokud nezpění.

Melounový čaj

Ani zde nejde o klasický čaj, ale o prášek z rozdrcených semen vodního melounu. Tato semínka povaříme 10 minut ve vodě. Takto připravený nápoj detoxikuje organismus a zlepšuje funkci močového měchýře a ledvin. Má vynikající účinky na zvětšenou prostatu.

Zdravá strava je první linií obrany proti řadě zdravotních potíží, včetně problémů s prostatou. Pokud nepatříte k milovníkům čaje, pak je možné dosáhnout stejného efektu tak, že jej budete pít namísto džusu nebo i s mlékem v ranním smoothie. Čaj je možné přimíchat i do ovesné kaše, polévky, jídla nebo k těstovinám.

Speciální čaj na prostatu

Pro muže s problémy s prostatou se také doporučuje vytvořit si čaj z bazalky, ženšenového kořene, plodů hlohu, zázvoru, melasy nebo jinanu dvoulaločného. Nejlepší je tyto ingredience smíchat a vytvořit si tak speciální čaj právě na prostatu.

Smíchejte po jedné čajové lžičce bazalky, kořene ženšenu a bobulí hlohu obecného. Přidejte po polovině čajové lžičky bobulí pilovité rostliny, kořene zázvoru, melasy a listů jinanu dvoulaločného. Čaj začneme připravovat tak, že v malé misce smícháme melasu a kořen zázvoru a pak přidáme všechny ostatní přísady. Promícháme, aby se melasa lépe rozložila. Takto připravenou směs uchováváme ve sklenici.

Poté z ní připravíme čaj tak, že čajovou lžičku směsi spaříme horkou vodou po dobu 7-10 minut. Čím déle se nechá odstát, tím silnější bude jeho chuť. Směs lze pít i za studena a osladit melasou nebo medem.

Zdroje: www.prostavol.com, www.diynatural.com, www.diynatural.com