Dopřávejte si spánkovou hygienu

Jestli chcete lépe usínat a spát, zkuste dodržovat základní pravidla spánkové hygieny. Nepijte večer kofeinové nápoje ani alkohol, stanovte si pravidelnou dobu usínání a vstávání. Jestli je to možné, nespěte dlouho během dne, ačkoliv dvacetiminutová siesta po obědě zas tak nevadí. Před spaním se zkuste věnovat spíše klidnějším činnostem.

Ve spánku se tělo vylaďuje a léčí

V době spánku dochází k celkové regeneraci těla po fyzické i psychické stránce. Jakmile má člověk spánkový deficit, projeví se to únavou, nervozitou, zhoršenou schopností se soustředit a v případě dlouhodobých potíží i těžšími zdravotními problémy.

Bylinkové čaje pro klidný spánek

Nespavost a přerušovaný spánek jistě občas zažil už každý, stačí mít trošku stresové období a máme hned tendence ke špatnému usínání. V případě, že je tento stav setrvalý, je nutné ho řešit. Není potřeba to hned řešit léky na spaní, s lehčími poruchami spánku si hravě poradí i některé léčivé rostliny. Velké množství bylinek má blahodárný vliv na nervy, dobrou náladu nebo přímo podporují rychlejší usínání a kvalitnější spánek. Vyzkoušejte je, kolikrát si i pochutnáte.

Kozlík lékařský

Často se mu také říká valeriánský kořen. Právě tato část rostliny se suší nebo nakládá do destilátu a používá se pak i jako tinktura. Zabírá spolehlivě na stísněné stavy a umí organismus zklidnit, pak se i lépe usíná. Mimo jiné jej ocení všechny ženy, protože ulevuje během menstruačních potíží i v klimakteriu. Kozlík po měsíci užívání vysaďte. Na 1 šálek použijte asi 1 čajovou lžičku sušeného kořene. Přelijte vroucí vodou, louhujte 5 až 10 minut, poté sceďte a popíjejte.

Posvátná bylina jihoamerických indiánů

Mučenka je úchvatná rostlina s krásnými fialovými květy. Již od pradávna jsou známy její rozmanité a užitečné vlastnosti. Mučenka má utišující účinky, takže potlačuje nejen veškeré napětí a vnitřní neklid, ale i pocit úzkosti a stavy strachu. Odráží se to na lepším usínání a kvalitnějším spánku. Kromě jiného zmírňuje vnímání bolesti a pomáhá při křečích během menstruace. Velice vhodná je i pro všechny, kdo trpí migrénami, hemeroidy, astmatem, kožními problémy a syndromem vyhoření.

Heřmánek vám dodá klid

Pití heřmánkového čaje před spaním je známá věc. Má bohaté léčivé účinky a příjemně voní. Vysypte velkou polévkovou lžíci sušené byliny do hrnečku a zalijte horkou vodou. Nechte vodu po uvaření chvíli odstát, protože díky tomu zůstane ozdravná esence ve výluhu a váš nápoj bude účinnější.

Meduňka je královnou proti nespavosti

Podle starých pověstí meduňka lékařská prodlužuje život. Meduňka uklidňuje rozvířené nervy, působí proti nadměrnému stresu, a především podporuje lepší spánek. Celkově zklidňuje nervovou soustavu a uvolňuje i napětí. K tomu všemu je skvělým bojovníkem proti mnoha virům. Do šálku vložte 1 až 2 lžičky bylinky, zalijte horkou vodou a pod pokličkou nechte 10 až 15 minut louhovat. Meduňkový čaj můžete popíjet klidně i celý den, nejvýše však 3 šálky denně.

Zdroje: www.healthline.com, www.rehabilitace.info, www.celostnimedicina.cz