Zdroje: www.healthline.com, www.swirlycurlyhair.com

Jak vlasy podporují růst či kvalitu vlasu?

Čaje jsou zdrojem vitamínů a minerálů, a proto stejně jako určité potraviny nebo doplňky stravy mohou podpořit vlasový růst i kvalitu vlasu. Tu totiž můžete nejlépe ovlivnit zejména vnitřně, nikoli zevně. Oplachy vlasů či masáž skalpu jsou také prospěšné, ale nejdůležitější je dostatek látek vstřebaných tělem. Čaje obsahují zhruba 5–7 % vitamínů a minerálů, mezi které patří především draslík, vápník, magnézium či fosfor, ale také zinek či mangan.
Minerální složení čajů podporuje nejen růst vlasů, ale také jejich zdraví, pevnost a pružnost. Čaj stimuluje pokožku hlavy, což je pro růst a udržení vlasů velmi důležité. Konzumací čajů podpoříte pročištění krve, což má také vliv na růst vlasů. Odbourávání škodlivých látek pomáhá čaj především v játrech, ledvinách a kůži, tedy i skalpu.

Které čaje jsou pro růst a kvalitu vlasu nejlepší?

Nejběžnějším čajem, který má pozitivní vliv na vlasy a skalp je zelený čaj. Látky obsažené v zeleném čaji aktivně bojují proti vypadávání a řídnutí vlasů. Zelený čaj je také bohatý na epigallokatechin gallát a antioxidanty stimulující růst vlasu. Čaj se doporučuje konzumovat, ale také použít jako vlasový oplach.

Rozmarýn máte také určitě doma. I když se běžně u nás jako čaj nepije, je to docela škoda. Rozmarýn stimuluje imunitní systém a napomáhá prokrvování. Právě prokrvení pokožky hlavy je pro vlasy důležité. Po rozmarýnovém čaji by měly vlasy růst zdravější a pevnější. Oplach mírně obarvuje natmavo.

Také přeslička je užívaná ve formě čaje na podporu růstu a proti vypadávání vlasů. Čaj ovlivňuje rovněž zdraví pokožky hlavy, díky čemuž by měly být vaše vlasy opravdu pevné a zdravé. Odvar z přesličky se s oblibou kombinuje s různými oleji. Vyzkoušejte přesličku společně s pár kapkami mátového či rozmarýnového olejíčku na masáž hlavy.

Vyzkoušejte sprej či oplach z černého čaje

I nejobyčejnější z čajů je pro vlasy přínosný. Černý čaj je podobného složení jako zelený a k podpoře vlasové kvality, proti vypadávání a zachování pěkného vzhledu se používá především jako oplach nebo ve formě spreje, který necháte na vlasech působit půl hodiny až hodinu.
Použití je velmi jednoduché. Připravte si koncentrovaný čaj svařením dvou hrnků vody se čtyřmi sáčky černého čaje. Nechejte je louhovat hodinu, až nálev zcela vychladne. Přelijte koncentrovaný čaj do manuálního rozprašovače a používejte vždy po umytí vlasů běžným šamponem. Vlasy dobře smáčejte čajem nejen z vrchu, ale po částech, aby se dostal dobře k pokožce a na celou hlavu i po délce vlasů. Nechejte působit a opláchněte vlažnou vodou.