Zdroje: byliny.vitalion.cz, www.dama.cz

Žaludeční vředy nejsou procházka růžovým sadem

Žaludeční vředy jsou zánětlivé onemocnění, kdy jsou stěny žaludku, ale také dvanáctníku narušeny. Trávící šťávy pak na těchto poškozených místech dají vzniknout vředu. Nevhodný jídelníček, špatný pitný režim, kouření, ale také stres či léky mají vliv na tvorbu vředů. A nejen ty. Také bakterie Helicobacter pylori, která žije v trávícím traktu je zdrojem tvorby nejen vředů, ale také rakoviny žaludku. I když jsou infikovány až dvě třetiny dospělých, ne u každého způsobí tato bakterie zdravotní obtíže.
Bylinné čaje je vhodné užívat dlouhobě v doporučeném množství i jako prevenci. Zvlášť čaje bylin obsahujících slizovité látky mohou snižit riziko vzniku nových vředů.

Bylinné čaje jako prevence i při žaludečních vředech

Jitrocel kopinatý je běžný v zahradách i na loukách, a pokud vás trápí vředová onemocnění, rozhodně si udělejte zásoby. Účinky jitrocele jsou celkově hojivé a protizánětlivé. Slizovité látky v jitroceli působí blahodárně při podráždění krku kašláním, ale také v žaludku, kde narušená místa stěn sliz částečně chrání před agresivními trávícími šťávami. Jitrocel se proto používá při vředech a zánětech celého trávícího i vylučovacího traktu. Slizovité látky obsahuje také sléz lesní. Používá se na zhojení i proti zánětům a je vhodný jak ke vnějšímu, tak vnitřnímu užívání.

Hojivé čaje na vředy i zažívání

Měsíček zahradní působí v zažívacím systému lidského těla protizánětlivě a má silné hojivé účinky. Působí tak nejen na žaludeční vředy, ale na celý žaludek, dvanáctník i střeva. Podobně působí na tělo i řepík lékařský. Ten se, stejně jako měsíček, používá jak zevně na hojení, tak i vnitřně ve formě čaje, který upravuje i funkci střev, pomáhá proti bolesti žaludku, dvanáctníku i při vředech.

Čaj ze lněného semínka je výjimečný

Len setý je tradičním doplňkem zdravé stravy a lněné semínko je oblíbeným zdrojem vlákniny i olejů prospěšných nejen trávení, ale celkovému stavu organizmu. Len léčí žaludeční vředy, zánětlivá onemocnění celé trávící soustavy, ale i další neduhy jako kašel, astma, migrény i kožní problémy. I len setý se může užívat jako čaj a celá nebo mletá semínka jako surovina do vaření.