Zdroje: www.duhovenoviny.cz, bylinky.net

Bylinky pomáhají i kardiakům a osobám s vysokým krevním tlakem

Víte, které byliny mohou kardiakům pomoci a které zlepší kondici krevního oběhu či sníží tlak? Je jich poměrně hodně, každý si může vybrat, a hlavně musí vědět, co všechno taková bylina ovlivňuje. Pokud zvažujete pravidelnou konzumaci či intenzivní bylinnou kúru, nezapomeňte o tom také informovat vašeho lékaře.

I mezi bylinkami si musíte vybírat. Ne všechny jsou vhodné k dlouhodobé konzumaci a také ovlivňují řadu dalších orgánů, proto mohou být pro některé osoby zcela nevhodné. Mnohé z bylin působí především na zažívání, což je sice většinou přínosné, ale i zde je potřeba dát si pozor na dávkování bylinky.

Obecně je nejjednodušším způsobem užívání čajů, ale můžete si také připravit tinkturu nebo další vlastnoručně vyrobené přípravky jako sirup, med či tinkturu.

Nejvhodnější bylinné čaje pro srdce, cévy a tlak

Mezi špičky mezi bylinami pro kardiaky a na stabilizaci krevního tlaku patří především hloh. Hloh obecný je opadavá dřevina jejíž květy, ale i listy se používají k přípravě čaje. Dejte si pozor na různé odrůdy hlohu, které bohužel nemají všechny stejně léčivé účinky. Kupte si proto hloh v lékárně nebo se ujistěte o zdroji čaje.

Příprava čaje je velmi jednoduchá. Lžičku sypaného čaje zalijte hrnkem horké vody a nechejte čtvrt hodiny louhovat a pak sceďte. Tento čaj je možné užívat 3x denně.

Další čaj je hojně užívaný k prospěchu cév, prokrvení a jako prevence infarktu či mrtvice. Jde o čaj z ginkgo biloby čili jinanu dvoulaločného. Sypaný i sáčkovaný čaj je volně prodejný, někdy je možné zakoupit z ginkga i pastilky a tablety jako doplněk stravy a oblíbené je také užívání tinktury.

V hrnku vroucí vody nechejte louhovat lžíci sušeného ginkga zhruba 5 až 10 minut. Sceďte a dochuťte podle vašich představ. Pokud vám nevadí hořkost, louhujte lístky déle, čaj tím získá na síle.

Na špici mezi čaji pro srdcaře a tlakaře je také srdečník obecný. Už z názvu této bylinky je jasné, jakému orgánu tato poměrně vysoká trvalka prospívá. Srdečník se používá při kardiovaskulárních onemocněních, redukuje stres a rozčílení, ale také stavy úzkosti. Napomáhá snížení krevního tlaku a má řadu dalších vlastností, mezi které patří třeba zlepšení trávení či ústní hygieny. Bohužel na srdečník ve volné přírodě nenarazíte, neboť je to rostlina vzácná. Chcete-li jejích účinků využít, nezbývá než se obrátit na lékárnu. Prodávají se běžně čaje, ale i bylinné kapky. Některé online obchody však nabízejí semena této rostliny, a proto je možné pěstovat si vlastní bylinku a kvetoucí nať na čaj sklízet.

Které další bylinky mohou kardiaci vyzkoušet?

Pohanka mírně snižuje krevní tlak, preventivně působí proti ateroskleróze a posiluje cévy.

Jmelí bílé snižuje krevní tlak a zklidňuje srdce, působí i proti kornatění tepen.

Jírovec maďal čili kaštan koňský rozšiřuje cévy a zvyšuje jejich elasticitu, snižuje srážlivost a napomáhá prokrvení nohou.

Komonice lékařská proti trombózám, lámavosti cév a při zánětech.

Česnek medvědí snižuje krevní tlak a působí také proti kornatění tepen.