Wikipedie varuje: nepleťe si celulitidu s celuloidem

Většina z vás nejspíš mávne rukou a pomyslí si: jak bychom mohli něco tak rozdílného zaměnit. Záměna celulitidy, známé také pod označením pomerančové kůže, a celuloidu (termoplast využívaný např. pro výrobu klasických fotografických filmů) nám přijde spíše úsměvná. Na zmíněné varování jsme narazili u hesla v angličtině, kde je uvedeno, s čím nesmí být celulitida zaměňována: Cellulite - not to be confused with Cellulitis or Celluloid. Oproti tomu česká verze této internetové encyklopedie pouze nabízí další možné heslo: Celulitida -Možná hledáte: Cellulitis.

Může být celulitida smrtelná?

Odpověď zní ano. K jejímu potvrzení stačí nahlédnout do Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů (zkráceně MKN mkn10.uzis.cz) a pak už jen dohledat kód L03. U něj je jasně napsáno Flegmóna – celulitida (cellulitis). A to je právě ten moment, na který se snaží anglická verze Wikipedie upozornit. Zatímco pro flegmónu užívají v angličtině označení cellulitis, celulitidu označují cellulite. Nicméně slova jsou to velmi podobná a při drobné nepozornosti snadno zaměninitelná.

V češtině jsme na tom snad ještě hůř. Heslo ve Wikipedii zmiňuje, že „Celulitida je estetický neduh projevující se hrbolatou pokožkou především v oblasti hýždí a stehen,“ a že se dále můžeme setkat s názvy celulita nebo lipohypertrofie. Na celulitidu jako estetický neduh se neumírá. Prostě se přihodilo, že v češtině stejné slovo označuje dva zcela rozdílné projevy a je tedy potřeba vždy sledovat v jakých souvislostech je zmíněno. Jak může být zmatení těchto termínů záludné, názorně ukazuje web symptomy.cz, kde je na stejné stránce uvedený počet úmrtí s diagnózou L03 a zároveň a pod tím podrobné informace o nemoci celulitida. Z grafu na zmíněném webu je patrné, že flegmóna postihuje podobným dílem muže (49%) jako ženy (51 %). Naopak tzv. pomerančovou kůží trpí výrazně více ženy.

Zákeřná flegmóna

Příčinou úmrtí tedy může být celulitis (celulitida, flegmóna), tedy akutní hnisavý zánět kůže a přilehlých podkožních tkání, který se rychle šíří do okolí. Během několika hodin může zasáhnout celou končetinu. Jeho původcem jsou streptokoky skupiny A (Streptococcus pyogenes) nebo Staphylococcus aureus.

Zdroj: cs.wikipedia.org, www.internimedicina.cz