S jedním takovým překvapivým tvrzením ohledně vzniku celulitidy přišla venezuelská psycholožka Martha Sanchez Navarrová. Je přesvědčená, že na její vznik mají vliv traumata z dětství. Domnívá se, že naše emoce nacházejí východisko prostřednictvím fyzických příznaků a tak se může stres či příliš přísná výchova v dětství, která brzdí naši kreativitu, odrazit třeba právě na vzniku celulitidy. Proto místo osvědčených způsobů, jak s celulitidou bojovat, doporučuje využít terapii, která pomůže se s traumaty z dětství vyrovnat.

Podobný názor má také Alexander Barani, odborník na přirozenou krásu. Je přesvědčený, že náš emocionální život se odráží i na našem vzhledu. Proto povzbuzuje lidi, aby byli otevřenější vůči svým pocitům: „Potlačení pocitů může také vést k dalším zbytečným vráskám!“

Naopak plastický chirurg, Dr. Dennis Wolf, šéf soukromé londýnské kliniky na Harley Street, je k závěrům venezuelské psycholožky poněkud skeptický. Říká, že dokud nebude proveden další výzkum, měly by se ženy nadále zaměřovat na faktory, které v boji s celulitidou pomáhají, tedy na zdravou stravu, udržování hmotnosti a pravidelný pohybový režim.

Co je celulitida?

Celulitidu, lidově známou jako pomerančová kůže, charakterizuje MUDr. René Vlasák z Centra preventivní medicíny jako poruchu mikrocirkulace krve a lymfy, která je způsobená nárůstem tukových buněk podkoží s následnou změnou podkožního vaziva, která se zevně projevuje typickou nepravidelností kůže. Potíže s nějakou formou celulitidy má 9 z 10 žen, ale může se vyskytnout i u mužů.

Zdroj: www.dailymail.co.uk, www.internimedicina.cz, www.theprivateclinic.co.uk