Zdroje:www.prozeny.cz, www.evoke.ie

Kdy je káva zdravá?

Ptáte se, co to je za odborníky, kteří mléko a cukr v kávě nedoporučují? Dietologové a lékaři se shodují, že kávu lze považovat za zdraví prospěšnou jen v případě, že mléko a cukr vynecháme. Nebojte se, o kofein, který je neopomenutelnou součástí kávy, nejde. I když do kávy mléko a cukr přidáte, v žádném případě nepřijdete o kofein.


Aby byla káva považována za prospěšnou a neohrožující zdraví, pak je také nutné dodržet striktně konzumované množství tohoto oblíbeného nápoje. Maximálně 4 hrnky denně a víc nic! Káva ve větším množství už působí v těle škodu. Bezpečné množství kávy může být i nižší. Vždy je totiž třeba přihlédnout ke zdravotnímu stavu konzumenta.

Pijte kávu černou a neslazenou

Cukr někteří označují dokonce za bílý jed! O tom, proč není cukr dietology oblíbený, není třeba diskutovat. Co často opomínáme, je, že pravidelně konzumované sladké nápoje sice v denní dávce kalorií velkou roli nehrají, ale vše se časem nasčítá. Tři kávy denně se dvěma lžičkami cukru představují měsíčně 3600 kilokalorií. V horizontu roku už můžeme mluvit o kile navíc. To samozřejmě platí i u dalších nápojů, které konzumujeme pravidelně. Sycené sladké nápoje, alkohol či džusy konzumované denně se promítnou do příjmu kalorií až časem. Pomyslete však, že i malé snížení dávky cukru, který přijímáte pravidelně, udělá ve výsledku velký rozdíl.

Kávu raději černou nebo s rostlinnými mléky

To stejné platí také pro mléko. Mléko obsahuje sacharidy, které označujeme jako laktózu, a navíc také tuky. Zda tuky a mléčná bílkovina skutečně blokují antioxidační účinky kávy, není zcela jasné. Nicméně platí, že ideálně bychom se i mléka nebo dokonce tučné smetany měli vzdát, pokud chceme maximalizovat pozitivní účinky z konzumace kávy, aniž bychom snižovali její přínos cukrem či tuky.

Náš tip

Máte-li kávu spjatou s jemnější mléčnou chutí, vyzkoušejte, zda by vám nezachutnaly rostlinné alternativy mléka. Například mandlové mléko je velmi chutné a ke kávě se báječně hodí. I mandle obsahují tuky, nicméně v porovnání s kravským mlékem jde z nutričního hlediska o skvělou volbu.

Související články