Podle údajů Českého statistického úřadu z roku 2013 vypije průměrný Čech za rok 147 litrů piva. I když existuje nespočet druhů tohoto nápoje, mezi nejoblíbenější patří spodně kvašené výčepní pivo a ležák. Světlá piva se čepují častěji.

Černé pivo

Tmavá piva se považují za předchůdce tradičních světlých piv. Slad se totiž kdysi sušil na hvozdech, jež visely nad otevřeným ohněm. Docházelo tak nejen k získání kouřového aroma, ale především ke karamelizaci cukrů obsažených v zrnu. Až s rozvojem modernějších výrobních postupů bylo možno vyrábět slady světlejší, které jsou u nás nejoblíbenější.

Pivo plné antioxidantů

Při tepelném zpracování sladu probíhají různé chemické reakce. Díky nim je černé pivo bohaté na antioxidanty. Jsou to látky, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály. Ty se v těle tvoří při metabolických reakcích, poškozují buňky a přispívají ke vzniku závažných onemocnění, jež dnes nazýváme „civilizační". Antioxidanty mají schopnost na sebe volné radikály navázat, čímž jim zabrání, aby v těle páchaly škody. I přesto, že si náš organismus dokáže antioxidanty vyrobit, nejdůležitější je jejich příjem z potravy. Zabezpečuje se tak různorodost těchto látek. Mezi nejvýznamnější patří vitamin C, vitamin E a flavonoidy. Právě ty se nacházejí v černém pivu.

Činnost srdce

Podle řecké studie, jež vyšla v roce 2013, půllitr piva zlepší do tří hodin krevní oběh a pružnost cév. Celkově se tak zdokonaluje i činnost srdce. Střídmá konzumace jednoho piva denně dokonce snižuje riziko infarktu a mrtvice o 30%. Platí to jak o světlém, tak tmavém pivu. Díky obsahu antioxidantů bylo však černé pivo v testech úspěšnější.

Související články

Lepší zrak

Flavonoidy mají schopnost chránit mitochondrie umístěné v očních buňkách. Při výzkumech na myších bylo zjištěno, že tyto látky snižují výskyt šedého zákalu až o 50 %. Pití černého piva tak může fungovat jako prevence před degenerativními očními onemocněními.

Ochrana před anémií

V roce 2011 analyzovali vědci na španělské univerzitě ve Valladolidu asi 40 různých piv. Zjistili, že černé pivo se pyšní vysokým obsahem železa. Má ho o cca 40 % více než světlé. Tento minerál stimuluje tvorbu červených krvinek, čímž zabraňuje anémii. Železo je také klíčové pro metabolické funkce a má pozitivní vliv na mozkovou aktivitu.

Kolik piva pít

Pití piva má zajímavé zdravotní benefity. Jelikož se ale jedná o alkoholický nápoj, je důležité, aby jeho konzumace byla střídmá. Muži by obecně měli vypít dvě půllitrové sklenice denně. Ženy jednu. „Příznivé účinky na organismus se můžou projevit jen u nápoje připraveného tradičními metodami, u nefiltrovaného a nepasterovaného. Pivo si tak zachová nejen původní chuť, ale i všechny vitamíny a stopové prvky,“ vysvětluje MUDr. Daniel Matouš, kardiolog Polikliniky AGEL Ostrava.

Zdroj: www.idnes.cz, www.radiozurnal.rozhlas.cz, www.cs.medlicker.com, www.novinky.cz, www.cs.drink-drink.ru, www.mojezdravi.cz