Exotické černé rajče

Černá rajčata jsou sice novinkou, nicméně v různých částech planety jsou obvyklejší než jinde. Místem jejich původu jsou Galapágy, ale prodávaná rajčata jsou křížencem těchto druhů a vypěstovaná jsou tudíž jinde. I když je barva považovaná za vizuálně velmi zajímavou, výjimečnost těchto rajčat není jen o vzhledu. Tmavé barvivo obsažené v těchto druzích je mimořádně zdravé.

Barvivo v černých rajčatech je zdravé

Co jsme před několika dekádami považovali za úsměvné, je faktem. I barviva obsažená v ovoci a zelenině jsou přínosná a ovlivňují naše zdraví. Proto se dá zobecnit, že plody stejné barvy mají podobný pozitivní efekt na organizmus. Samozřejmě to neznamená, že jde o potraviny nutričně totožné.
Právě díky tomu, že barvivo hraje roli, lékaři a odborníci na výživu doporučují „jíst duhu“, respektive od každé barvy něco. Doporučovaná pestrost potravy není jen přirovnáním, ale může být myšlena i doslovně.

Černá rajčata prosívají zdraví

Tmavé zbarvení černých rajčat mají na svědomí antokyany. Nejde o zbarvení černé, ale modré. Stejné barvivo je obsaženo v květech pomněnek, borůvkách, červeném zelí či černém rybízu. Antokyany se používají jako modré barvivo přírodního původu, které nemá žádné známé nežádoucí účinky. Naopak antokyany v rajčatech jsou spojovány s prevencí proti rakovině, stařecké demenci, ale také onemocněním srdce a krevního oběhu.

Pěstování černých rajčat

Pokud vás zajímají černá rajčata, nebojte se několik sazenic zasadit. Co se týče ideálních podmínek pěstování, černá rajčata se od běžných červených ničím neliší. Vybrat si můžete mezi několika odrůdami, z nichž nejběžnější je Indigo Rose, Blackball, Blueberry, Black Opal, Noire de Crimée, Black Zebra nebo Indigo Blue Berries.

Zdroje: hobbyrecepty.cz, www.vitalia.cz

instory.cz