Na boj s černými tečkami se vyzbrojte přírodními prostředky

Přírodní řešení má většina problémů a stejně tak to platí i pro černé tečky. Ty můžete odstranit mnoha různými způsoby za použití širokého spektra surovin. Pokud trpíte alergiemi a citlivou pokožkou, zvažte napřed, které potraviny by mohly být při aplikaci na pokožku obličeje problematické, případně vyzkoušejte malé množství pleťové masky na kůži vnitřní strany paže.
Přírodní léčba spočívá především v čištění pleti a udržování zdravé pokožky. Na černé tečky fungují dobře abrazivní i slupovací pleťové masky, ale také různé pasty. Vyzkoušejte, který přípravek vyhovuje vaší pleti, všechny domácí přípravky domácí výroby jsou jednoduché a rychlé, stačí mít ty správná ingredience.

Přírodní slupovací maska na černé tečky

Ke dvěma vaječným bílkům přimíchejte lžíci medu a pořádně rozšlehejte vidličkou nebo metličkou. Směs bude hodně tekutá, proto je vhodnější nanášet ji štětcem na pokožku obličeje. Směs nechejte zaschnout a jemně prsty po částech odstraňte. Tato maska je velmi dobře snášená i citlivou pokožkou.

Soda na černé tečky funguje, ale opatrně!

Jedlou sodu smíchejte s pár kapkami vody nebo citronové šťávy. Dobře smísenou pastu naneste na obličej a krouživými jemnými pohyby masírujte. Opláchněte vlažnou vodou. Jestliže cítíte jemné svědění, nemusíte se bát, to je normální. Pokud máte citlivou pokožku, zčervenání brzy samo vymizí, ale příště raději zvolte jiný způsob čištění pleti.

Přírodní léčivé pasty na černé tečky

  • Dobře také funguje směs z rozmixované dužniny rajčete s troškou medu, případně jogurtu. Rajčata mohou být ale z těch agresivnějších potravin, takže raději vyzkoušejte malé množství třeba na spodní straně zápěstí.
  • Lžíci mleté skořice, špetku kurkumy a trošku šťávy vymačkané z citronu smíchejte, až je hmota konzistentní. Takto vzniklou pastu můžete rovnou nanést na obličej. Po deseti minutách opláchněte vlažnou vodou.
  • Pastu ze zeleného čaje uděláte tak, že lísky čaje přelijete jen troškou horké vody. Až koncentrovaný čaj vychladne, rozmixujte lístky i vodu, aby vznikla hustá pasta. Pastu nechejte na obličeji čtvrt hodiny působit a opláchněte čistou vodou.

Abrazivní peelingy mají skvělé výsledky v léčbě černých teček

  • Pokud chcete zároveň obličej namasírovat a zbavit odumřelých buněk, vyzkoušejte domácí peeling. Vrchovatou lžíci bílého jogurtu smíchejte s troškou citronové šťávy a lžicí ovesných vloček. Směs nechte krátce odležet, aby vločky nasákly tekutinu, a poté směsí jemnými krouživými pohyby masírujte pokožku obličeje kromě okolí očí a pozor dejte i na ústa, která mohou být obzvlášť v zimním období suchá a rozpraskaná.
  • Peeling z jojobového nebo kokosového oleje uděláte jednoduše s pomocí cukru nebo soli. Krystalky budou ve směsi pomáhat s odstraněním odumřelých buněk pokožky a oleje ji budou zároveň vyživovat. Použitím olejů předejdete následnému napětí pokožky a pocitu vysušené kůže, který je klasickým průvodním znakem při použití krystalků soli či cukru bez olejíčků.

Zdroje: https://www.news18.com, https://vitalitis.cz, https://www.healthline.com