Zdroje: cs.wikipedia.org, vendyblinova.cz, ncbi.nlm.nih.gov

Černý bez patří k významým léčivkám

Černý bez je bezpochyby důležitá léčivka, jejíž květy i plody jsou nejen zdravé, ale také chuťově zajímavé. Obzvláště nevtíravá chuť sirupů z květů je oblíbená i u dětí, ale o tom si můžete říct opět na jaře. Nyní jsou bezy obsypané bezinkami čili černými kuličkami, které jsou často také považovány za všelék. S jejich sběrem však vyčkejte až do období těsně před mrazy, kdy jsou zcela černé a dobře vyzrálé.

Užívání bezinek má však jediný háček. Bobulky je vhodné zpracovat, nechat projít varem nebo usušit, aby ztratily své projímavé účinky. Hrozbou sice plody nejsou, ale vzhledem k tomu, že kůra a listy jsou až toxické, ani bezinky se prostě neberou na lehkou váhu. Na titulní fotce sice čaj z čerstvých bezinek vypadá krásně, ve skutečnosti se však používají sušené plody černého bezu.

Využijte účinků plodů černého bezu

Plody jsou totiž nesmírně bohaté na látky a potažmo tedy účinky. Obsahují vitamíny A, B i C a v lidovém léčitelství se bobule užívají pro své antiseptické, antivirotické i antibakteriální účinky.

Zároveň obsahují plody látky močopudné a napomáhají očistě lymfy, díky tomu podporují obranyschopnost těla a takzvaný detox. Konkrétněji se používá šťáva z bobulí na léčení bolestí hlavy a migrény, při zánětech nervů, konkrétně trojklaného nervu. Plody černého bezu pomáhají funkci jater, krevního oběhu i s nespavostí.

Bezinkové přípravky se také užívají při nachlazení, chřipce či zánětech horních a dolních dýchacích cest.

Proč pít čaj z bezinek?

Podtrženo a sečteno, plody černého bezu napomáhají mysli i tělu.

Konzumace šťáv a čaje se proto doporučuje nejen preventivně, ale také při projevech zmíněných onemocnění. Bezinky by měly podpořit a urychlit hojení i léčbu.

Zpracovaný černý bez neprojímá, ale napomáhá trávení i přirozenému odvodnění organismu. Užívá se také při redukčních dietách, pomáhá totiž udržet zdravou hladinu cukru a pročišťuje organismus. Díky bezu se budete cítit celkově lépe. Zkvalitní se trávení, mírně analgetické účinky pomohou od různých bolístek a zároveň vám čaj pomůže s očistou organismu a tím i ke zlepšením imunity.

Související články