Zdroje: www.prozeny.cz, www.novinky.cz, cs.wikipedia.org

Kdo ví, proč se v bezu koupat?

Víte, proč se hodí máčet si nohy v koupeli z černého bezu? Tato magická léčivka je opředena mnoha pověrami, ale faktem zůstává, že jde o jedno z nejskvělejších přírodních léčiv, které nám příroda na konci jara a počátkem léta nabízí. Pokud květy černého bezu ještě nemáte nasušené, využijte příležitosti a rychle si ještě natrhejte bezové květy do zásoby. Pokud u vás bez už odkvetl, můžete se ještě za kvetoucími keři vydat do vyšších poloh. Květy černého bezu můžete použít různými způsoby a z rostliny se využívají také plody. Celá rostlina obsahuje látky, které jsou silně antimykotické a antibakteriální. Už víte, proč si babičky v čaji máčely nohy?

Vyzkoušejte koupel z černého bezu i vy!

Rozhodně je to dobrý nápad, pokud trpíte na plísňová onemocnění a zápach nohou. Černý bez se postará o oba problémy, a navíc je taková bezová koupel velmi příjemná. Bezové koupele se také používají na relaxaci celého těla. Pro tyto případy je vhodnější silnější čaj, kdy se spaří jedním litrem vody tři hrsti květu.
Když si trošku silného výluhu necháte bokem, můžete si jej aplikovat také na obličej a dekolt. Pomůže navrátit pokožce elasticitu a mladistvější vzhled.

Listy černého bezu uleví bolavým kloubům

Bezové sirupy, tinktury či čaje se používají především vnitřně, ale černý bez má i zevní užití. Listy bezu se přikládají na bolavé klouby. Zatímco dříve byly jemně podrcené či rozemnuté listy fixované obinadlem, dnes je mnohem praktičtější potravinářská folie, kterou koleno, kotník, loket či zápěstí dobře přetáhnete a listy udržíte na správném místě po celou noc, kdy by měly na kloub účinkovat.

Související články